Photoshop oktatás kezdőknek Photoshop oktatás haladóknak Lightroom oktatás Affinity photo oktatás Fotósuli Mobilfotózás inDesign

Öt gyors szövegeffekt

Egy fotókönyv nem csak a képekről szól. A szövegek és azok megjelenítési módjai ugyanolyan fontosak lehetnek, mint maguk a fotók. Gondolj csak bele, hogy egy jó szövegeffekt megváltoztathatja a fotó...

Ó, az a szemüveg!

Veled is előfordult, hogy szemüveges gyereket/felnőttet fotóztál, és a szemüveg becsillant? Nem vagy egyedül ezzel a problémával! Számos fotóssal előfordul, hogy küzd a szemüveg zavaró...

Adobe Express

Ismered az Adobe Express-t? Használsz Photoshop-ot? Ha igen, szükséged lehet erre is. Ha még nem használtad a Photoshop-ot, az Adobe Express egy fantasztikus eszköz, amellyel kreatív tartalmakat...

Látványos szövegeffekt lépésről lépésre

Kinek nem nehéz kitalálni, hogy milyen is legyen a borító? Nekem biztos az. Így mindig lesem a jó ötleteket. Ez a különleges szövegeffekt pedig pont azt a plusz pici „wow”-t adhatja hozzá, amitől a...

Photoshop oktatás kezdőknek Photoshop oktatás haladóknak
Lightroom oktatás Affinity photo oktatás
Fotósuli Mobilfotózás
inDesign

Öt gyors szövegeffekt

Egy fotókönyv nem csak a képekről szól. A szövegek és azok megjelenítési módjai ugyanolyan fontosak lehetnek, mint maguk a fotók. Gondolj csak bele, hogy egy jó szövegeffekt megváltoztathatja a fotó hangulatát, adhat neki plusz jelentést, vagy akár még viccesebbé is teheti az egészet.

A blogon biztosan találkoztál már egy-egy látványos szövegeffekt részletes leírásával. Most nem egyet, hanem többet is bemutatok, mert annyira egyszerűek, hogy kár lenne egy egész cikket szentelni csak egyetlen egynek.

Path Blur

A Path Blur eszközzel mozgásos elmosódást hozhatsz létre egy előre meghatározott útvonalon. Ez lehetővé teszi, hogy irányítsd és szabályozd az elmosódás mértékét és formáját. Ezzel most árnyékolni fogunk.
Írd fel a szöveget, készíts belőle másolatot, az alsó legyen fekete, végül alakítsd át Smart Object-té.

Válaszd ki a Filter > Blur Gallery > Path Blur opciót.

Az on-image vezérlők segítségével, amelyek a képen jelennek meg, állítsd be az elmosódás mértékét és irányát. Nem is kell ismerned az összes funkciót, hogy kedvedre alakítsd a vezérlőkkel és a csúszkákkal.

olvasd tovább

Ó, az a szemüveg!

Veled is előfordult, hogy szemüveges gyereket/felnőttet fotóztál, és a szemüveg becsillant?

Nem vagy egyedül ezzel a problémával! Számos fotóssal előfordul, hogy küzd a szemüveg zavaró becsillanásával. Elég nehéz technikai feladat korrigálni, és az eredmény nem mindig tökéletes. De miért is csillan be a szemüveg?

A becsillanás legfőbb oka az, hogy a szemüveglencsék fénytörő felületeket képeznek. Amikor a fény – legyen az vaku, stúdiófény vagy akár a természetes fény – ráesik a szemüvegre, az visszaverődik, és ezt a nem kívánt reflexiót rögzíti a kamera.

Hogyan előzheted meg a becsillanást?

A legjobb, ha már a fotózás során figyelsz néhány alapvető dologra, hogy megelőzd:

 1. Mozgasd meg a fényforrást. Ha a fényforrást egy másik szögben helyezed el, akkor csökkentheted a becsillanás esélyét. Emeld feljebb vagy helyezd oldalra!
 2. Kérd meg a modellt, hogy döntse meg kissé a fejét vagy a szemüvegét. Egy kis döntéssel csodákat tehetsz.
 3. Használj diffúzort. A lágyított fény csökkenti a becsillanásokat.
 4. Válaszd el a modellt a háttértől. Így kevesebb eséllyel lesz becsillanás a háttérből visszaverődő fény miatt.
 5. Próbálj ki egy polarizáló szűrőt. Sok becsillanást csökkenthet vagy akár megszüntethet.
De mi van, ha már kész a kép, és becsillanást látsz?
olvasd tovább

Adobe Express

Ismered az Adobe Express-t? Használsz Photoshop-ot? Ha igen, szükséged lehet erre is. Ha még nem használtad a Photoshop-ot, az Adobe Express egy fantasztikus eszköz, amellyel kreatív tartalmakat hozhatsz létre.

Azért nézzünk egy kis összehasonlítást. Mind a kettő egy képszerkesztő alkalmazás. Mindkét programnak megvan a maga helye a digitális művészet és a fotószerkesztés világában, de különböző igényeket elégítenek ki. De vajon melyik a jobb? Lássuk, mi különbözteti meg őket egymástól!

 • Az Adobe Express kifejezetten kezdőbarát, és az a célja, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a felhasználók számára​.
 • Ezzel szemben a Photoshop sokkal összetettebb eszköztárát inkább haladó és professzionális felhasználók használják ki teljes mértékben​.

Az Express egy ingyenes alkalmazás, bár vannak fizetős funkció is. A Photoshop használata viszont havi előfizetéshez kötött.

Az Adobe Express egy online alkalmazás, a Firefox-on jelenleg nem működik, de pl. a Chrome-on igen. Ilyen a nyitóképe:

Már első pillantásra is sejteti a rengeteg lehetőséget, amit a platform kínál. Amint belépsz az oldalra, egy hatalmas sablonkönyvtár tárul eléd, amely számos különböző projekt számára kínál előre elkészített terveket. Posztereket, Instagram-bejegyzéseket, story-kat, vagy akár prezentációkat és weboldalakat szeretnél létrehozni, az Adobe Express sablonjai között biztosan találsz olyat, ami illik az elképzeléseidhez. És ahogy látod, a fotókönyv sem maradt ki az eszköztárból. A Resize funkcióval beállíthatod a méretet, én a szokásos 3600 x 3600-at választottam.

De kezdheted valamelyik sablonnal is.

olvasd tovább

Látványos szövegeffekt lépésről lépésre

Kinek nem nehéz kitalálni, hogy milyen is legyen a borító? Nekem biztos az. Így mindig lesem a jó ötleteket. Ez a különleges szövegeffekt pedig pont azt a plusz pici „wow”-t adhatja hozzá, amitől a könyved még különlegesebb lesz. Nagyon egyszerű elkészíteni, a technika igazán nem bonyolult, és nem vesz igénybe sok időt sem. Persze lehet ezt a belső oldalra is tenni, sőt egy fali képen sem nézhet ki rosszul.

A szöveget függőlegesen írtam, de lehet vízszintesen is. A betű típusa mindenképp valami robusztus legyen. A betűk közti távolságot érdemes úgy megválasztani, hogy épp összeérjenek. Nyilván ez meghatározza, hogy hány karakter fér el. Ékezetes betűknél jobb, ha vízszintesen írsz.

Tedd rá a választott fotót, amiből még két másolat is kell. A méretet illeszd a szöveghez (csak ideiglenesen vettem le az átlátszóságból)

Az oldal így épül fel: a háttér felett van az egyik fotó, a szöveg fölött a második, legfelül pedig a harmadik, amelyiken ki kell maszkolni a témát.

bővebben…

CEWE-Bingó

5 PHOTOSHOP TIPP

CEWE-Bingó – 2023. december

December mindig tele van izgalommal és teendőkkel. Az ünnepek közeledtével érdemes kihasználni minden alkalmat a közös pillanatok megörökítésére, legyen szó a Mikulás várásáról, a karácsonyi készülődésről vagy akár egy hétköznapi téli napon történő sétáról. Fogd meg a kamerát, és rögzítsd a hónap minden egyes varázslatos pillanatát! És persze játssz Bingót! 🙂

A novemberi szelvényeket december 7-én sorsolom, addig töltsd fel a galériába.

A decemberi feladatok. Ha először játszol, feltétlen olvasd el a szabályokat.

A novemberi Bingót nagyobb méretben innen töltheted le.

A letöltött kártyán a kis négyzetek mérete: 227 px x 227 px. Ha jobban szeretsz sablont használni, töltsd le innen.

A négy sarokban a heti kiemelt feladatok vannak, amiről részletes infó az egymást követő hétfői napokon lesz, az első december 4-én.

A galéria készen áll az oldalak fogadására.

Nyeremények: A heti feladatokért egy-egy 5 $ értékű kupont sorsolunk a TheLilypop boltjába. Ezzel szeretnénk ösztönözni, hogy ne várd meg a hónap végét:) A hó végi sorsolás független a hetitől, vagyis az is nyerhet hónap végén, aki a hetiben szerencsés volt. A havi nyeremény: mind a három kategóriában a résztvevők kedvezménykupont kapnak, illetve kategóriánként egy-egy scrap utalványt is kisorsolunk az alábbiak szerint.

5-ös Bingó: minden résztvevő részére egy 20%-os kedvezménykupon bármilyen CEWE termékre, és kisorsolunk egy 10 $-os scraputalványt.

9-es Bingó: minden résztvevő részére egy 30%-os kedvezménykupon bármilyen CEWE termékre, és kisorsolunk egy 15 $-os scraputalványt.

24-es Bingó: minden résztvevő részére egy 40%-os kedvezménykupon bármilyen CEWE termékre, és kisorsolunk egy 20 $-os scraputalványt.

Ha bármilyen kérdésed van, tedd fel bátran. Akár itt, akár a fórumon. Csatlakozz hozzánk zárt csoportunkba, ott is választ kaphatsz.

 • Vertorama, avagy a függőleges panoráma
  A panorámafotózásról többször is szó volt már, legelőször kb. nyolc éve, de gyakorlatilag a lényeg nem változott. Itt a legfontosabbakat leírtam. A cikk a Photoshop-ról szólt, de az Affinity Photo-ban ugyanezt meg lehet csinálni. Erről is volt bejegyzés. Általában a panorámafotózásnál a a fényképezőgép vízszintesen mozdul el, és az így készült felvételeket kell összefűzni. A vertorama ...
 • Double exposure kollázs
  Korábban is bemutattam egy double exposure-t, és itt meg arról van szó, hogy honnan ered a technika, és hogyan lehet már a fotózásánál elérni. Amiről ma szó lesz, azt biztosan nem lehet fényképezőgéppel elkészíteni, de igazán mutatós. Nemcsak CEWE FOTÓKÖNYV oldalon tudom elképzelni, hanem akár vászonképen is. Kell hozzá egy olyan fotó, ami körbevágva a ...
 • CEWE naptár 2021
  Ha szeptember, akkor megkezdődik a naptárkészítés. Természetesen a CEWE Fotóvilág szerkesztője is tele van jobbnál jobb sablonokkal, de aki teljesen egyedit akar készíteni, annak segítséget nyújtunk ezzel az ingyenesen letölthető csomaggal. Hogy mi is van benne? Először is a kész sablonok A3-as méretben. Külön a digitális és külön a fotópapíros típushoz, ugyanis a kettőnek nem teljesen ...
 • Adobe Kuler
  Majd négy évvel ezelőtt volt egy kihívás, amiben megemlítettem az Adobe Kulert. Egy említésnél többre érdemes ez a lehetőség, így nézzük jobban meg. Az Adobe Kuler egy színpaletta generáló, szerkesztő alkalmazás. Azonkívül, hogy a webes felületen használhatjuk, a Photoshop-ban is van egy külön panelje, amit a Window > Extensions >  Kuler-re kattintva hozhatunk elő. A Browse-ra ...
 • Tépett szél készítése
  Kis technikai trükk, amit akár a játékban is fel tudsz használni. Tépett szélből is lehet kapni mindenféle sablont, előregyártott elemet, de mi van, ha pont nem olyan, amilyet szeretnénk?  Nekünk kisebb, nagyobb, más formájú vagy éppen színű kellene. Nem marad más hátra, el kell készíteni.  Akkor – reményeink szerint  – olyan lesz, amilyet kigondoltunk és még a ...