Photoshop oktatás kezdőknek Photoshop oktatás haladóknak Lightroom oktatás Affinity photo oktatás Fotósuli Mobilfotózás inDesign

Knockout

Egy érdekes, és szerintem ritkán használt funkció a knockout, amivel mindenképp érdemes megismerkedni. A feladat, hogy a szöveg a háttérrel azonos textúrát kapjon. Hogy lehet ezt megoldani? A...

Fine Art

A Fine Art fotózásra nincs pontos meghatározás, de abban biztos vagyok, hogy a blogon lévő cikkek közül rengeteg olyan van, amit használni lehet egy Fine Art utómunka során. Ha például egy utazásról...

Layer Style – átlátszó

A júliusi Bingó egyik feladata az átlátszó, ennek jegyében egy átlátszó szöveg (vagy akármi más) készítésének lépéseit mutatom be. Érdemes rögtön a hátteret kiválasztani, mert akkor lehet jól látni,...

Szakadt fotó

Ez a technika a „régi, sérült fotókat feljavítjuk, a hibátlant meg jól szétcincáljuk” elven alapulva épp egy tökéletes fotó roncsolásáról szól. Szerencsére így is jól néz ki, és egy CEWE FOTÓKÖNYV...

Photoshop oktatás kezdőknek Photoshop oktatás haladóknak
Lightroom oktatás Affinity photo oktatás
Fotósuli Mobilfotózás
inDesign

Knockout

Egy érdekes, és szerintem ritkán használt funkció a knockout, amivel mindenképp érdemes megismerkedni. A feladat, hogy a szöveg a háttérrel azonos textúrát kapjon.

Hogy lehet ezt megoldani? A leggyakoribb megoldás, hogy egy másolat a háttérből, az kerül a szöveg fölé, majd egy vágómaszkkal hozzárendeljük.

Jöhet rá egy kis árnyék is, hogy kiemelkedjen.

A másik megoldás az, hogy a szöveget kijelölve (a rétegpalettán a Ctrl nyomva tartása mellett katt a szövegréteg T ikonjára). Ebben az esetben a továbbiakban már nincs szükség a szövegrétegre, viszont egyben azt is jelenti, hogy a szövegen már nem tudunk változtatni.

A ritkábban használt – és egyben legjobb – módszer a knockout. A funkció a Layer Styles ablakban található Advanced Blending opció, a “Knockout”. Ahogy a neve is mutatja, „kiüti” egy adott réteg tartalmát az alatta lévő rétegekből. Hogy melyikből, az mindjárt kiderül.

Dupla katt a szövegrétegre a neve melletti szürke részre, mire megnyílik a Layer Style ablak (vagy alul az ikonra és ott a Blending Optionra) A Fill Opacity értéke legyen 0, amire a szöveg el is tűnik, majd a Knockout. A None értelemszerűen azt jelenti, hogy nincs kiütés. A Deep-pel a legalsó, vagyis a háttér réteg fog megjelenni. A képen látszódik, hogy bár a szöveg alatt több réteg is van, a szövegréteg gyakorlatilag lyukat üt az alatta lévő rétegeken keresztül a háttérrétegig.

olvasd tovább

Fine Art

A Fine Art fotózásra nincs pontos meghatározás, de abban biztos vagyok, hogy a blogon lévő cikkek közül rengeteg olyan van, amit használni lehet egy Fine Art utómunka során.

Ha például egy utazásról készítünk fotókönyvet, a fotókon általában csak minimális korrekciót végzünk. Tulajdonképpen ebben az esetben az a lényeg, hogy dokumentáljuk az eseményeket. Nem szükséges, sőt nem is javasolt, hogy megváltoztassuk a valóságot. A fotó pont úgy nézzen ki, ahogy az az adott pillanatban volt. Lehet rajta kicsit alakítani, hisz a fényképezőgép nem úgy „lát”, mint a szemünk, de pl. az égbolt lecserélése egy teljesen másmilyenre, már nem az emlékek megőrzését szolgálja.

A Fine Art viszont nem arról szól, amit a fényképezőgép lát, hanem amit az alkotója elképzel. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a Fine Art fotográfia minden olyan fényképezőgéppel készített képet leír, amelynek célja esztétikai, vagyis értéke elsősorban a szépségében rejlik.

Természetesen egy-egy ilyet is be lehet szúrni az oldalak közé, de borítónak különösen alkalmas, vagy készíthetsz ilyen technikával valamilyen fali képet is.

Hogy mit is csinálj a fotóval? Erre nem nagyon lehet receptet adni. Ha van egy kis rutinod a képszerkesztésben, akkor egyszerűen kezdj neki. Próbálgasd, mi és hogy változtat a fotón. Melyik az, ami neked tetszik. Mert a lényeg, hogy neked legyen jó ránézni. Hogy aztán ez Fine Art-nak minősül-e, vagy sem, az teljesen lényegtelen.

A CEWE Bingó júliusi feladatai közül a tájképhez ez a fotó keveredett elém. Ezeréves kép, egy 8 mp-es Fujifilm FinePix A800-as géppel készült, amivel csak jpg-ben lehetett fotózni. Ma már egy telefon is jobb képet csinál:) Érdekessé csak az tette, hogy emlékszem a helyre és a kirándulásra, mikor ott voltunk, így kedvem lett kicsit játszani vele.

Szeretem a Camera Raw filtert, mert egy ablakban rengeteg mindent meg lehet oldani. Kezdtem egy alapkorrekcióval. Jpg képnél korlátozottabbak a lehetőségek, de valamit azért lehetett rajta javítani.

olvasd tovább

Layer Style – átlátszó

A júliusi Bingó egyik feladata az átlátszó, ennek jegyében egy átlátszó szöveg (vagy akármi más) készítésének lépéseit mutatom be. Érdemes rögtön a hátteret kiválasztani, mert akkor lehet jól látni, hogy milyen réteghatás eszközöket és milyen értékeket érdemes beállítani.

Először röviden a réteghatásokról és stílusokról. A Layer Style ablakot több módon is meg lehet nyitni, pl. a rétegpalettán a réteg neve melletti üres részre duplán kattintva, vagy a rétegpalettán alul a ikonra kattintva. Ha nem látszódik az összes effekt, akkor itt is balra lent az → Show all effects, és megjelenik mindegyik. A Photoshop CC 2015 óta egyetlen réteghez több azonos rétegstílust is hozzá lehet adni. Ahol a + jelet látod, az mind ilyen. Az egyes effektekből így különböző értékekkel összetettebb hatást készíthetünk. Ha szükséges, a fel és le nyilakkal a sorrendet is meg tudjuk változtatni.

Mi van akkor, ha olyan effektből szeretnénk többet, amire nem ad lehetőséget a program? Például több Bevel & Emboss-t szeretnél. Adódna a lehetőség, hogy Smart Object-té alakítjuk, majd újabb réteghatások, de sajnos ez csak korlátozottan működik. Akkor, ha azoknál az effekteknél, ahol blendinget lehet állítani, minden Normal-on van. De ez ritkán fordul elő, így a Smart Object-re váltáskor megváltozik az effekt kinézete.

Jobb megoldás, ha a szövegből rétegmásolat készül, és azon lesz másféle effekt. Ez az átlátszónál egész biztos tökéletesen működik, mivel a Fill értéke 0%, vagyis csakis az effekt látszódik, maga a szöveg nem.

Kerülhetnek egymásra a szövegrétegek, vagy dolgozhatunk Smart object-tel, kihasználva azt a tulajdonságát, hogy ha Ctrl+J-vel másoljuk, az egyik Smart Object-en végzett módosítás a többire is érvényes lesz, így ha át akarjuk írni a szöveget, elég csak egy rétegnél megtenni. Nézzük, hogyan.

Szövegrétegből Smart Object, Fill: 0%. Crtl+J-vel három másolat. Mivel a kitöltés 0, most nem látszódik semmi.

olvasd tovább

Szakadt fotó

Ez a technika a „régi, sérült fotókat feljavítjuk, a hibátlant meg jól szétcincáljuk” elven alapulva épp egy tökéletes fotó roncsolásáról szól. Szerencsére így is jól néz ki, és egy CEWE FOTÓKÖNYV borítóján el is tudom képzelni.

Ehhez valamilyen omladozó falra lesz szükség, a „peeling texture”-ra keresve, sokat lehet találni. Én a Pixabay oldaláról töltöttem le ezt:

A képtől függ, hogy milyen technikát alkalmazol, a lényeg, hogy külön rétegre kell kerülnie a falnak, a málló résznek, amire a fotó kerül, és valószínűleg az árnyéknak is, legalábbis nálam szükség volt rá. Ennek értelmében három másolat.

Már csak a maszkokat kell valahogy elkészíteni.

Én most azt a plugint használtam, amiről már volt is egy cikk. Az Interactive Luminosity Masks teljesen ingyenes, és nagyon egyszerűen használható. Lehet Luminosity (fényesség) és Saturation (telítettség) alapján dolgozni. Először azt a részt jelöltem ki, amire a fotó kerül. A panelen a Zone Mask-ot választva, majd a Pick Saturation gombra kattintva lehet a pipettával a színt kiválasztani. A Selection ad egy kijelölést. Ha a kijelölés mellett a rétegpalettán az Add layer maks-ra kattintunk, máris kész van a maszk. (ha ezt a megoldást próbálnád ki, a korábbi cikkben részletes leírást találsz)

olvasd tovább

CEWE-Bingó

5 PHOTOSHOP TIPP

CEWE-Bingó – 2022. augusztus – a dal

Szárnyalhatott a fantázia az elmúlt héten, kompozit oldalt kellett készíteni. Köszönöm, hogy játszottatok! Aki az 5 $-os Oscraps kupont nyerte:

Erre a hétre bjud talált ki feladatot. Ha először játszol, feltétlen olvasd el a szabályokat.

Készíts olyan oldalt, amit egy dal inspirált! 

Lehet ez egy koncert vagy színházi élmény, vagy csak egy olyan program/ szituáció, amiről egy dal jut az eszedbe. 

Jelenjen meg az oldalon a dal és/ vagy az előadó (színház esetén a darab címe) neve, ha van kedved, akár a szöveg is helyet kaphat valahol.

Hallgassunk együtt zenét! 🙂

 • Retro
  Ismét a heti kihíváshoz kapcsolódik a bejegyzés. Fotó öregítés a feladat. Ebből is van már cikk a blogban, utoljára például itt öregítettem fotót. Most viszont semmi kedvem nem volt a barnított fotóhoz. Hideg van, és szakad épp az eső, szóval valami színes vidámságra vágytam. Mutatom lépésről-lépésre, hogyan állt össze az oldal, hátha valakinek jól jön ...
 • Blending avagy összahatásmód
  Nem mondom, hogy mindent kell tudni a témáról, ahhoz, hogy ilyen és hasonló képeket készítsünk, de talán könnyebben tudjuk alkalmazni, ha legalább az alapokat ismerjük. A technika nem új keletű és nem a digitális fotózással találták ki. Nekem évekig volt fekete-fehér, majd még tovább színes laborom, és a negatívok és pozitívok egymásra helyezésével már akkor is ...
 • CEWE FOTÓKÖNYV Sablon generátor
  Fantasztikus hír azoknak, akik az Adobe® InDesign® (CS4 vagy későbbi verzió) programban szerkesztenek CEWE FOTÓKÖNYET! (és, hogy miért is ajánlom Photoshop, Affinity Photo vagy akár Gimp használóknak is, ha van kéznél inDesign, az a cikk végén kiderül) Ha nem vagy túl jó az inDesign-ban,  a blogon rengeteg cikk nyújt segítséget a programmal csak most ismerkedőknek. Ingyenesen letölthető ...
 • Tengerpart, naplemente, hangulat
  Régi olvasók biztos emlékeznek rá, hogy volt egy sorozat arról, hogyan készítek fotókönyvet. Mind a négy részt ebből a cikkből lehet elérni. Érdemes  végignézni, hisz rengeteg apró ötlet található bennük. Most ismét egy giga fotókönyv készül az idei nyaralás fotóiból, és reményeim szerint tudok még újat mutatni:) Mindenképp szerettem volna egy tengeres, naplementés képet készíteni. Nos, ez ...
 • Photoshop billentyűparancsok
  A Photoshop-ban az alkotás a jó, nem az, ha a különböző funkciók eléréséhez a menüben kell kutakodnunk. Sok kicsi sokra megy, és rengeteg időt el tud venni, ha nem ismerjük a billentyűparancsokat. Ezeket ugyan totálisan a saját kedvünk szerint alakítgathatjuk, de az alapértelmezett lehetőségekkel sem árt megismerkedni. A saját alakításra az Edit > Keyboard Shortcuts ablakban ...

Pin It on Pinterest

Share This

Az oldal további használata esetén beleegyezik a cookie használati szabályzatunkba. Az így nyert adatokat az Ön azonosítására nem, kizárólag szolgáltatásaink javítására használjuk fel. további információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás