A héten az én feladatom került sorra, mégpedig valamilyen retusálást kell alkalmazni a fotón. A témában rengeteg cikk jelent már meg, összeszedtem, hogy könnyebben lehessen választani.

Az alap, hogy ismerjük a Photoshop retusáló eszközeit.

Photoshop a legelejétől – retusáló eszközök.

Portré retus

 

 • Before-bence
  After-bence
  Before bence After

Pasi retus

Photoshop retus

Na, így nem kell retusálni, többnyire ezt csinálják a magazinok címlapfotóival is, aztán meg sem lehet ismerni, hogy ki van a képen. Ha a kép fölé viszed az egeret, látod  az eredményt. Azért vannak benne használható tippek, például a fogfehérítés, és a digitális smink.

Alien Skin Exposure 4

Fotótrükk – igéző szemek

Retus

Ezt egy kihíváshoz tettem be, de szintén érdemes megnézni.

Az én kedvencem:

Frequency Separation Technique


Liquify -Cseppfolyósító eszköz

Ezt az eszközt is használják retusálásra, némi alakkorrekciót gyorsan el lehet vele végezni. Gyorsan megemlítem, hogy ez a kép csak poénból készült, mindenesetre jócskán használtam a Liquify eszközt. Ettől keskenyebb az arc, dúsabbak az idomok, és teltebb a száj.

Mona Lisa

Bizonyára még rengeteg variáció van, de nem hiszem, hogy nagy különbségek lennének köztük.  Természetesen vannak pluginok is, amik nagyon hatásosan oldják meg a retusálás feladatát. Ilyen például a Portrait Professional. Nagyon profi, rengeteg beállítási lehetőséggel. Viszont ezzel is nagyon kell vigyázni, mert pillanatok alatt a felismerhetetlenségig tökéletesíthetjük a portrét. Van trial-ja, de sajnos szép nagy TRIAL feliratot tesz a képre, de még így is érdemes kipróbálni. Rengeteg ilyen képpel találkozhatunk, mikor már az anyukája sem ismerne rá gyermekére. Ennyire nem szabad korrigálni, de finoman kezelve szép és természetes eredményt érhetünk el. A program felismeri az arcot, vannak preset-ek, vagyis előre beállított variációk, de minden egyes részt magunk is alakíthatunk.

portrait professional

A fotó retusálás nem csak a bőrhibák, és egyebek javítása lehet. Ha kedved van, válassz egy régi, szakadt, kifakult fotót, és azt javítsd fel. Én most ezt a kettőt tuningoltam kicsit, ugyanazokkal a technikai megoldásokkal, amik a felsorolt cikkekben is szerepelnek. Az első kb. 35 éves, a második majdnem 100. Az első csak pár kattintás volt, szín, kontraszt, és némi zajszűrés, a másodiknál a sok folt miatt többet kellett dolgozni, és a fotópapír textúrája sem könnyítette meg a helyzetet.

 

 • Before-bereny
  After-bereny
  Before bereny After
 
 • Before-apu
  After-apu
  Before apu After
 

Kíváncsian várom, mit retusáltok:)