Ha ez a valóságban is ennyire egyszerűen menne, mint Photoshop-ban, az nagyon jó lenne. 🙂 Különböző retusálási technikák itt-ott megtalálhatóak a cikkek között, de egyben nincs. Egy fórumbejegyzés kapcsán jutott eszembe, hogy talán nem haszontalan egy teljes retus lépésit megmutatni. Azt már megtanultuk, hogy Photoshop-ban mindent több  módon is meg lehet oldani, és mivel minden fotó más, érdemes több technikát megismerni, hogy ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet. A retusálás nem csak fiatalításra való. Valamennyire minden fotónak jót tesz. Lehet, hogy egy gyerek arcbőrét nem kell ránctalanítani, de talán némi maszatot érdemes eltüntetni, a szemét élesíteni, tónusokat beállítani. Egy kamasznál meg jönnek a pattanások. Jó, ez a valóság, de nem biztos, hogy ez a legfontosabb jellemző, amit meg akarunk őrizni. Legyen ilyen is, olyan is, nagymama (-papa) korában ne tudja az unokákat azzal etetni, hogy bezzeg neki gyönyörű volt a bőre:) Fiatalításnál nagyon figyeljünk a mennyiségre. Én nem szeretem azokat a címlapképeket, ahol már fel sem lehet ismerni, hogy ki van rajta.

Ez a pár lépés, amit most mutatok, némi rutinnal nagyon gyorsan megvan. Értékeket szándékosan nem írok, mert a fotóhoz kell megválasztani. Ha kipróbálod, mutasd meg a galériában ilyen volt – ilyen lett módon, nagyon kíváncsi vagyok rá.

A Healing Brush eszközzel eltüntettem a nagyobb bőrhibákat.

Photoshop Healing Brush

A bőrsimítást ezzel a módszerrel oldottam meg. Szeretem, és csináltam hozzá egy action-t, így egy csomó lépést megspórolok.

Photoshop bőrsimítás

A Burn és Dodge eszközökkel megdolgoztam a szemet. Szemfehérét világosabbra, a szélét sötétebbre, ugyanígy a szempillákat, szemöldököt is sötétítettem, sőt a szem alá húztam egy vonalat, mint ha ki lenne ceruzával húzva. Az élesítő eszközzel kicsit élesítettem is a szemen, de ahogy az élesítős cikkben írtam, ezt csak a CS5-ben ajánlom. Ha korábbi verzió van, válasszunk más módszert, de csak a szemre alkalmazzuk. Ezt ugye maszkolással érhetjük el.

Photoshop Burn, Dodge

Most egy kis fogfehérítés következik. Ehhez kijelöljük a varázspálcával a fogakat. Ha  nem sikerül, akkor váltsunk át gyorsmaszkra, és ott ecsettel javítsunk. Lágy ecsettel dolgozzunk, ha szükséges, a Refine Mask-nál a Smooth-szal beállíthatjuk. Ha megvan, az Image > Adjustments > Hue/Saturation-nél a Saturation csúszkáját balra húzva az elszíneződést csökkentjük, míg a Lightness-szel világosítunk.

Photoshop fogfehérítés

Egyéb tuningolást is végrehajthatunk. Például kifestjük a szemét. Ehhez választunk egy színt, egy lágy ecsetet. Nyitunk egy új réteget, és sminkelünk:) Ezt lehet még a Gaussian Blur-rel életleníteni, és az átlátszóságából is visszavehetünk.

Photoshop szemfestés

Ugyanezt megtehetjük a szájjal is.

Photoshop rúzs

Én még egy kis arcpírt is rátettem. A módszer ugyanaz. Ha a színek tekintetében bizonytalanok vagyunk, akkor keressünk egy szép sminkelt fotót, és vegyünk arról színmintát. Szükség szerint még egy kis élesítés jöhet, és már kész is.

Látni, hogy milyen nagy a különbség, pedig ez egy igazán gyors retus volt.

  • Before-retus
    After-retus
    Before retus After
 
És bizonyítékként, hogy egy csecsemőt is lehet retusálni:)  Így is gyönyörű, makulátlan a bőre, de egy kis korrekcióval:

 

  • Before-nelli
    After-nelli
    Before nelli After