Nemrég indítottuk el egész évben tartó játékunkat, a CEWE365-öt, ami tulajdonképpen idén 366, hiszen ez az év szökőév, így egy nappal tovább tart.

A játék lényege, hogy minden nap készítünk egy fotót a megadott témában. Persze ez valahol a mindennapjainkról is szól. Épp ezért nem érdemes azzal foglalkozni, hogy valaki már megvalósította az ötletedet, így másikat kell keresni. Ez a te fotód, mikor majd végignézed az egész évet 2017-ben vagy 20 év múlva, nem az számít, hogy valaki készített-e hasonlót. A fotókkal valamit kezdeni is kell, ha csak ömlesztve vannak, nem olyan jó nézegetni, mint ha rendszerben látnánk őket. Ez lehet csak a telefonon vagy számítógépen, illetve kinyomtatva is. Bár még csak most kezdtük el, ha folyamatosan készítjük a heti oldalakat, december végén, az utolsó felvétel után a könyv is kész lesz. Ezekhez szeretnék pár tippet adni.

Telefon (vagy tablet). Sokan ezzel vágnak bele, hisz a telefon mindig kéznél van. Ha ennél többet nem is akarunk vele foglalkozni, akkor elkészíthetjük és megrendelhetjük mobil eszközről is a CEWE FOTÓKÖNYVET. Ehhez csak le kell tölteni a mobil alkalmazást. Leggyorsabban úgy készülhetnek el a heti oldalak, ha választunk egy 8 fotós elrendezést, amiből az egyik helyére írhatjuk a szöveget. A másik megoldás, hogy kijelöljük a képeket, majd kollázst készítünk belőle.

cewe365_ 03

Ha nem tetszik az elrendezés, a billentyűzeten a Space-re kattintva (vagy a programban a Következő elrendezési javaslat gombot használva) újabb variációkat nézhetünk meg. Az elrendezések szabadon alakíthatóak, így a kollázsnál kicsit kisebbre vettem két képet, hogy a szöveg is elférjen.

cewe365_ 02

A programot természetesen asztali gépen is tudjuk használni, illetve a más módon előállított oldalakból is ezzel készítünk és rendelünk fotókönyvet. Ez csak nagyon egyszerű példa, a szoftver ennél sokkal többet tud. Youtube csatornánkon rengeteg oktató videó van.

Az inDesign egy kiadvány szerkesztő program. Több bejegyzés is van róla. A data merge segítségével pár perc alatt az összes oldal dátumozása elkészült, és a képek helye is készen áll, csak be kell dobálni őket. A képek pozicionálása nagyon egyszerű, ha változtatni akarnék rajta. Ha használsz inDesign-t, a képre kattintva letöltheted a project fájlt. Némi programismerettel ezt az alapot, színeket, betűtípust, képek keretezését stb. könnyedén meg tudod oldani.

cewe365_ 01

Photoshop Legtöbben ezt használják, és mivel őket sem akartam kihagyni a jóból, ennek az egyszerű, A4-es digitális könyvre tervezett sablonnak az oldalait elmentettem png fájlokba. Sajnos inDesign-ból nem lehet réteges psd-t menteni, így ez csak egy réteg, és a fotók helyét átlátszóvá tettem, így csak alá kell tenni a képet. A hetek mellé még odafér a napi témák listája is. Ezt akár az ingyenesen letölthető Gimp programban is lehet használni. Túl sok variációra nincs lehetőség, de egy kis rétegeffektet hozzá tudunk tenni. Letölteni a képre kattintva tudod.

cewe365_ 01

Persze készíthetünk teljesen egyedi scrapbook oldalakat is, napi, heti vagy havi csoportosításban, ez csak az időnktől és kedvünktől függ.

1_het