Kedvelt stílus scrapbook-ban, meseszerű, elvarázsolt oldalakat lehet készíteni vele. Van pár nagymester a csapatban, lehet, hogy nekik kellett volna ezt a cikket írni, de remélem, én is tudok pár tanácsot adni. A fantasyhoz nem elég egy szuper készlet, komoly technikai tudás is kell, hogy a fotó belesimuljon a környezetbe. Lorie Davison készletei kiválóan alkalmasak erre, így én is ezt használom a cikkhez. Ez a fotó nemrég készült a neuschwansteini kastélyról.  Németországban található, és II. Lajos, Bajorország királya építtette. Az épület Walt Disney-t is megihlette, mert filmjei elején ez jelenik meg, és a mesékben is szerepel.

Walt Disney

Nem véletlen, valóban olyan, mintha egy mesében járnánk, ha eltekintünk attól a több ezer embertől, aki letapossa a lábunkat. A készülő fotókönyvbe nem passzol egy fantasy oldal, de ezzel a fotóval azért érdemes volt egy kicsit eljátszani.

Ez az alap. Sajnos pocsék volt az idő, az eső is esett, szóval szépnek szép, de nem elég hangulatos.

Neuschwanstein

A fantasynál nem úszhatjuk meg a kivágást. Én csak az alsó fás részt akartam megtartani, és persze a kastélyt. Mindenféle kijelölést kombináltam, amikről már ezerszer volt szó. Akinek ez gondot okoz, érdemes a korábbi cikkeket átnézni. A Quick maszkot, a Channels használatát a kijelöléshez, vagy még egyéb alap technikát. Ezeket kombináltam én is, így sikerült egy ilyen maszkot készíteni:

Photoshop maszk

Mindig maszkot használjunk, mert akkor az eredeti fotó sértetlen marad, és a Properties panelen a maszkot mindig tudjuk finomítani.

Photoshop refine mask

Ezzel meg is vagyunk, Jöhet valami háttér, amire ráhelyezzük. Én egy duplaoldalra helyeztem, ezért a hátteret másoltam, masd vízszintesen tükröztem, hogy jobban illeszkedjen. A két réteget összemostam, majd a Spot Healing Brush-hoz választottam egy lágy ecsetet, fent az opciós sávban a Content-Aware-ra állítottam, és végighúztam az összeillesztésnél, így a tükrözésből adódó – nekem nem tetsző – ismétlődés is eltűnt.

Fantasy háttér

Nos, ez így persze nagyon nem jó. Látni, hogy nagyon nem passzol a színvilága a háttérhez. Rakhatnánk rá Photo Filter korrekciós réteget, vagy textúrát is, de én most egy gradientet választottam, ami egy világosabb és egy sötétebb sárgából állt. Ahhoz, hogy ez csak a kastélyra hasson, Alt lenyomása mellett katt a két réteg közé. Ellenkező esetben a háttéren is megmutatkozik ez a hatás A gradient réteghatásmódja Linear Burn, de ezt persze próbálgatni kell. Esti, naplementés hangulatot szerettem volna az épületen is.

Photoshop gradient

Egy kis holdfényt is be akartam csempészni, így választottam még egy hátteret, amin van hold. A képen lehet látni, hogy csak azt a részt maszkoltam rá, amire szükségem volt.

Photoshop fantasy

Most valahogy el kell tüntetni azt a részt, ahol a fotó véget ér. Ehhez választottam egy fa elemet. Egy rétegben még nem tetszett, így megdupláztam, és a blendingjét Linear Burn-re tettem. Azokat a rétegeket, amin szerettem volna a gradient hatását látni, beleraktam egy csoportba.

Photoshop layer group

Nagyjából a lényeg megvan, innen már a fentiek figyelembevételével lehet folytatni a díszítést. Én még egy hátteret belemaszkoltam, amin tó és híd van, majd, ha már mese, egy sárkányt is rátettem:) (ezt talán kihagyhattam volna:)) Rá lehet kattintani, nagyban jobban lehet látni az apró részleteket.

Fantasy castle

Érdemes ezt a technikát is kipróbálni, mert ha nem is szeretünk bele, menet közben rengeteget tanulhatunk.