Az előző részből sok mindent megtudhattunk.  Volt szó a különböző kijelölő eszközökről, pl. lasszó, varázspálca.  Nem említettem, hogy PS CS 3-tól a varázspálcának van egy módosított változata, a  Quick Selection Tool.  A  Varázspálcához hasonlóan megkeresi az azonos területeket, de más tulajdonságokat is figyelembe vesz, pl. a kontúrokat is, így megfelelő kontúr esetén ez is hatékony megoldás lehet. Úgy használjuk, mint egy ecsetet, vagyis lenyomott egérgombbal mozgatjuk azokon a területeken, amit szeretnénk kijelölni.  A Select – Refine Edge (Kijelölés – Kijelölés finomítása)  segítségével  pedig finomítani tudjuk a kijelölésünket.   A megjelenő ablakban választhatunk hátteret, nézzük meg, melyiknél látszik legjobban, hogy pontos-e a munkánk. A Radius a kijelölés menti elmosás mértékét mutatja,  a Contrast az élességet módosítja, a Smooth a hegyesebb éleket csökkenti, a Feather a peremlágyításra jó,  a Contract/Expand-dal a kijelölést növelhetjük vagy csökkenthetjük.  Ennél a képnél fehér hátteret választottam, és akár elégedett is lehetnék a végeredménnyel,  egyedül a finom hajszálak és a szempilla veszett el.

kivagas9

Próbálkozhatunk a Filter –  Extract-tal is . A megjelenő ablakban ecsettel kell körbe rajzolni, majd kiönteni. Többféle beállítást is kipróbáltam, nekem ezzel még nem nagyon lett jó, de simán lehet, hogy bennem van a hiba:)

kivagas10

kivagas11

Ha ez mind nem lenne elég, akkor most folytassuk a channels-ekkel.  A múltkori videóban megismerhetted a technikát, most egy kis nehezítés következik, mi van akkor, ha a legnagyobb kontraszt más a hajon és más mondjuk a pulóveren?

kivagas6

kivagas7

kivagas8

A videóból meglátod, hogy mivel is próbálkozhatsz.

Remélem,  sok mindent nem hagytam ki. Vannak még külső pluginok,  amiket külön meg lehet vásárolni, akadt, aminek letöltöttem a demo-ját, de nem nagyon volt sikerélményem vele. Túl bonyolult volt, vagy én voltam türelmetlen, ez nem derült ki.  Ha érdekel, próbáld ki, ha mégis szuper, csak nekem nem megy, meséld el:)

Legközelebb a teljes alakos kivágás jön, amiben nem biztos, hogy túl sok újdonság lesz.  Sajnos a bölcsek köve nincs nálam, én is csak próbálkozom mindenféle technikával, és igyekszem az általam ismert módszereket alkalmazni. Próbálkozz Te is, légy ebben is kreatív. Minden kép más és más,  ki kell választani, hogy mi a legjobb megoldás. Ehhez persze nem árt a gyakorlás, és bele kell törődni, hogy akadhat reménytelen fotó is,  de még azt is használhatjuk valamilyen blendingeléssel az oldalban. Ez megint kicsit hosszú lett 🙂