Ha még nem ismernéd a minden hétfőn induló kihívás fontosabb tudnivalóit, itt olvashatod el.

utalvany

Heti témának a tipográfiát találtam ki.  Ehhez persze szövegnek kell lennie az oldalon. Akár cím is. Akit érdekel a téma, bőven talál információt a neten. Természetesen vannak szabályai, de ezek folyamatosan változnak. Én kommentben igen gyenge vagyok, inkább valami infót írok az oldalakhoz, pláne, ha valami kirándulás szerepel rajta, de mindenképp fontos a jó választás. Aki szerencsés, és jó érzékkel van megáldva, annak előtanulmány nélkül is megy. Hiszen amire jó ránézni, az tuti „hivatalosan” is megfelelő. Fontos a betűtípus megválsztása külön a címhez, külön a leíráshoz. Fontos a tagolás, a kontraszt, az elrendezés. Szóval játszunk kicsit a betűkkel. Lehet egész művészi alkotásokat is készíteni, de persze most nem elsősorban ez a feladat. Azért mutatok pár különlegességet lelkesítésként.

Forrás

Forrás

Forrás

Természetesen nem kell ilyesmit készíteni, ez csak példa, hogy mi mindent lehet művészkedni betűk segítségével.

Azért egy egyszerű trükköt mutatok, hogy lehet egy fotóból betűképet készíteni.

Választunk egy fotót. Nekem jobb lett az eredmény, ha a háttér sötét.

Ráteszün egy új réteget, amit kitöltünk feketével. Erre jön a szövegréteg, ami persze teljesen mindegy, hogy mi. A betűtípust, mértet még tudjuk változtatni tetszés szerint, egyelőre mindegy.

A fotóréteg legyen aktív, Ctrl+A, amivel az egészet kijelöljük, majd Ctrl+C-vel a vágólapra másoljuk.

A szöveg rétegre teszünk egy maszkot, majd az Alt nyomva tartásával klikkelünk rá, ezzel tesszük szerkeszthetővé. Ctrl+V-vel beillesztjük az előbb másolt fotót. Bárhova kattintással kilépünk a szerkesztési módból, és már látjuk is az eredményt.

Most nézzük meg, hogy milyen egy másféle betűtípussal, mérettel, és válasszuk ki a legmegfelelőbbet. Ha a szövegréteget duplázzuk, akkor világosabb lesz az írás.

Azt már meg sem említem, hogy a fekete alap helyett lehet valami textúrát választani, illetve akár egy scrapbook háttérre helyezni, és persze a szöveget is lehet kicsit izgalmasabbá tenni némi textúrával:) (Lorie Davison készletéből)

A lényeg, hogy játszunk a betűkkel, nem kell ilyen bonyolultat, elég, ha cím és komment van az oldalon, de igyekszünk azt körültekintően megválasztani.

Kíváncsian várom az oldalakat!:)