Ennek a cikknek nem tudtam jobb címet adni. Mert nem kötődik szorosan egy technikához, de néha nem is az a lényeg. Ezentúl ez lesz a címe a beazonosíthatatlan, de reményeim szerint használható tippeknek.

Ez a megoldás mikor lehet hasznos? Ha ki akarunk emelni egy részletet, vagy a háttér nagyon zavaró. A teljes körbevágás vagy nehéz lenne, vagy nem is akarjuk teljesen eltüntetni a környezetet.  Ezt a képet csak a példa kedvéért, gyorsan dobtam össze, lehetne rajta finomítani, de a lényeg látható.

A háttér itt lényegtelen, de talán nem annyira, hogy teljesen eltűnjön. Szabadkézi tollal rajzoltam körbe, azért nem a lasszóval, mert a kijelölésre még szükségem volt a szöveghez. Path palettán alul balról a harmadik kis ikon, ami a pathból kijelölés csinál. Ezután Ctrl+J-vel a kijelölést egy új rétegre helyezzük. Az alsó réteget kedvünk szerint életlenítjük, vagy fekete-fehérre változtatjuk, szóval valami olyasmit csinálunk vele, amitől látványosan különválik a lényegi résztől. A felső réteget egy kis layer effect-tel megbolondítjuk. Keretezés, árnyékolás, de próbálgassuk a többi lehetőséget is.

Nagyon mutatós, ha a hozzáadott szöveg követi a kivágás ívét. Többféleképp is megtehetjük, de a pathunk segitségünkre lehet. Én  úgy csináltam, hogy a pathból megint kijelölés, majd  inverse-zel megfordítottam. Ha a lasszó eszköz aktív, fent lehet választani az eszközökből. A kivonás a kijelölésből pont jó erre a célra, így csak a szövegdoboznyi részt hagytam meg.  Ebből ismét path-t kell csinálni, Path paletta jobb sarka, kis nyíl, lenyíló ablak, Make Work Path. Ha utána  ebbe belekattintunk, és írunk, akkor a szöveg követi a path-t.

Még egy képen kipróbáltam.

A technika ugyanaz, itt még egy ötletet tudok adni, a betű színe fehér,  a szövegréteg  keverési módját Exclusion-ra (Kivétel) állítottam, így mind a világos, mind a sötét háttérnél olvasható lett.

Remélem, sikerült érdekeset mutatnom:))

Roppant fontos infó, hogy szombaton NSD, azaz National Scrapbook Day (Nemzetközi Scrapbook Nap) lesz. Ez azt jelenti, hogy szinte az összes boltban óriási árleszállítás,  és rengeteg freebie várható!  Érdemes lesz figyelni:)