Korábban volt egy összefoglaló bejegyzés a blendingről vagyis a rétegek közötti összhatásmódról, de egyébként is  rengetegszer előfordult már különböző megoldások kapcsán.

Sok PS trükköt kutatok fel, rendeltem már pár könyvet még Amerikából is, szóval gyűjtögetésem eredménye egy csomó ötlet, amivel megváltoztathatjuk képeinket.

Úgy gondoltam, indítok ezzel egy sorozatot, nem titkolva azért is, hogy én is rendszerbe szedjem őket, így könnyebben tudjam használni.  Ezek az réteghatásmódok nem feltétlen csak fotókhoz használhatóak.  A scrapbook készítő designerek mind ilyen és hasonló trükkökkel élnek, hogy különleges háttereket alkossanak, tehát, ha szeretnél te is valamit alkotni, érdemes lesz ezeket kipróbálni.

Egy jó tanács, érdemes ezekből actiont készíteni. Annak, aki még nem próbálta: Action paletta jobb felső sarok, kis nyíl. A megjelenő ablakban készíts egy új set-et, adj neki nevet, akár a BlendingMix-et. Utána ugyanígy az új action-t válaszd, és az ablakban adj egy nevet neki, a set legyen a BlendingMix, és vedd fel a lépéseket. Ha kész, a PS/Presets/Actions mappába mentsd is el, és mikor egy újabb actiont teszel hozzá, újból mentsd. Így egy helyen lesz az összes, és könnyen végig tudod futtatni, hogy kiválaszd, melyik tetszik. Az egyes összhatásmódoknál, amikor először szerepelnek,  apró betűkkel beraktam a Help-ből, hogy mit is csinál, persze csak azok olvassák el, akik nagyon elszántak, a többieknek elég, ha használják:)

Az első legyen a Vibrant. Persze adhatsz neki bármilyen más nevet is. Ezt leginkább alacsony kontrasztú,  lapos színű képeknél lehet használni. A lépések:

1. Készíts két rétegmásolatot.

2.Az elsőnek (a háttér felettinek)  állítsd a réteg összhatásmódját HardMix-re, majd Ctr + I  inverz, Ctrl+Shift+U színtelenítés.

Hard Mix – Kemény keverés
Hozzáadja a kevert szín piros, zöld és kék csatornájának értékét az alapszín RGB-értékeihez. Ha az így kapott összeg egy csatornánál 255 vagy nagyobb, az érték 255, ha az összeg értéke kevesebb, mint 255, akkor az érték 0. Ezért a kevert képpontok piros, zöld és kék csatornájának értéke csak 0 vagy 255 lehet. Ezzel az összes képpont alapszínűre módosul: piros, zöld, kék, cián, sárga, bíbor, fehér vagy fekete.

3. A felső réteg blendingjét állítsd Pin Light-ra

Pin Light – Tűfény
A keverőszín alapján lecseréli a színeket. Ha a keverőszín (fényforrás) világosabb az 50%-os szürkénél, a program a keverőszínnél sötétebb képpontokat lecseréli, az annál világosabb képpontokat pedig változatlanul hagyja. Ha a keverőszín sötétebb az 50%-os szürkénél, a program a keverőszínnél világosabb képpontokat lecseréli, az annál sötétebb képpontokat pedig változatlanul hagyja. Ez a módszer akkor lehet hasznos, ha speciális effektusokat szeretnénk adni a képhez.

4.A  középső rétegen a Fill-t ( Kitöltés ) vissza kell venni kb. 10-15  százalékkal, ezt érdemes próbálgatni.

Persze mindent lehet még tovább tuningolni, de legyen ez most ennyi. Mutatok pár példát. Kipróbáltam anyagokon, (ugyanis, mindenféle anayagot le szoktam fotózni, hátha jó lesz valamire) és fotón is.

bm_1

bm_2

bm_3

bm_4

Persze ezt még lehet finomítani, meg koptatni, de ekkorát változik pár lépéstől.  És most  fotón is kipróbáltam.

bm_5

bm_6

bm_7

bm_8