Ezer és egy módon lehet Photoshop-ban képet manipulálni. De szerintem kell, én legalábbis még sosem használtam fotót, anélkül, hogy valamit ne csináltam volna vele. Jó, a raw miatt eleve nem úszhatom meg, de nem is akarom. Élvezem, ahogy a különböző lépések során egyre jobban tetszik egy kép. Kipróbáltam sok plugint, vannak klasszak, és felejtősek is. És persze rengeteg trükk van, amihez bőven elég a Photoshop. A cikkekben nagyon sok technikáról szó volt, de mivel ebből soha nem elég, jöjjön megint egy újabb trükk, amivel látványosabb lesz egy fotó.

Nagyon egyszerű, gyors, és mégis látványos. Az érdekessége, hogy fekete-fehér képet használunk egy színes fotó tuningolásához. Fekete-fehér képet márpedig nem úgy készítünk, hogy egyszerűen színtelenítjük, mert az általában lapos, semmilyen kép lesz. Erről már volt több cikkben szó esett, de azért itt is írom, hogy – szerintem – a legjobb módszer, ha ráteszünk egy Black&White korrekciós réteget, és a csúszkák segítségével tetszés szerint alakítjuk. A korrekciós rétegben az a jó, hogy bármikor utána is tudjuk változtatni.

Ez az alapkép:

Photoshop fotó tuning

A fekete-fehér korrekciós réteg után még rátettem egy Curves (Görbék) korrekciós réteget is, hogy kontrasztosabb legyen. Végül ilyen lett:

Photoshop fotó korrekció

A fekete-fehér képet és a korrekciós rétegeket tegyük egy Group-ba (Csoport) úgy, mindegyiket kijelöljük, majd a Réteg paletta alján lévő Create new group ikonra húzzuk. Ennek a csoportnak lehet blendinget is adni, válasszuk a Luminosity-t, és már látjuk is az eredményt. Ha csak a fekete-fehéret használjuk korrekciós réteg nélkül, akkor nem is kell csoportba tenni, csak ha ezt-azt még módosítunk a ff képen.

Photoshop fotó korrekcióPhotoshop fotó korrekció

Ugye nagy a különbség? Igazán csak pár lépés, és egy ütős, szép képet kaptunk. Még egy-két példa.

Photoshop kép korrekcióPhotoshop kép korrekció

Pár kattintás. Itt is tettem rá egy kis kontrasztot, de ez nem mindig kell. Így néz ki a rétegpaletta.

Photoshop kép korrekció

Ilyen lett.

Photoshop kép korrekció

Ebből:

Photoshop kép korrekció

ez:

Photoshop kép korrekció

Na, még egy:

Photoshop kép korrekció

és ezen is egy kicsit dob ez a technika:

Photoshop kép korrekció

Remélem, kipróbálod:)