A téma szerintem kimeríthetetlen, én még nem untam meg, és nagyon remélem, hogy ti sem.
Arról már biztos mindenkit sikerült meggyőznöm, hogy milyen fantasztikus lehetőségek rejlenek a textúrák használatában. Most azt szeretném megmutatni, hogy mennyi változást okoz az is, ha nem csak simán rádobjuk egy fotóra, hanem a fotót is egy kicsit megbolondítjuk.
Ez az alapkép:

Erre ráhúztam ezt a textúrát, és a blendinget Linear Light-ra (lineáris világosítás) állítottam.

Eredeti méretben letölthető innen.

Az eredmény ez lett:

Most nézzük, mit lehet ebből kihozni, ha egy kicsit az alapképen változtatunk. Persze nem kell pont ezt, és pont így, bármi mással is lehet próbálkozni. Jó játék, és mint mindig, az út nagyon izgalmas és tanulságos.

Én ezt csináltam:

A textúra nekem már ott van, de természetesen még nem kell ráhúzni. Új réteg, amit az Edit>Fill-el kitöltünk 50 % szürkével. Ha ennek a rétegnek a blendingjét overlayre (átfedés) állítjuk, akkor úgy néz ki, mintha nem csináltunk volna semmit.

Filter>Noise>Add Noise (Szűrők>Zaj szűrők>Zaj hozzáadás), és az alábbi értékeket alkalmaztam.

Egy kicsit visszavettem a színtelítettségből is. Image>Adjustments>Hue/Saturation (Kép>Korrekciók>Színezet/telítettség) :

Ebből a rétegből készítettem két másolatot. Ehhez ez a réteg legyen aktív és Ctrl+J. Ezt a két réteget húzzuk legfelülre, színtelenítsük mindkettőt az Image>Adjustments>Desaturate. Eztán a felső réteg legyen aktív, és a Ctrl+I-vel készítsünk invertet (negatív).

Ha ennek a blendingjét Color Dodge-ra (Színfakítás), akkor az egész tiszta fehér lesz. Nyugi nem rontottunk el semmit. Most a Blur>Gaussina Blur-nél válasszunk ki egy nekünk tetsző értéket. Ugye milyen klassz? De még nincs vége:)

Most a két felsőt jelöljük ki, jobb klikk, és a Merge Layers-szel olvasszuk össze, majd húzzuk az eredeti  fotó réteg alá. Most ez az eredeti legyen aktív, és a blendingjét állítsuk Hard Light-ra (Kemény fény).  Én az átlátszóságát is visszavettem 68 %-ra.

A fotórétegen egy kicsit még élesítettem, és akkor végre a textúrát felhúztam a tetejére. Hogy a különbség jobban látható legyen, a blendinget ugyanúgy Linear Light-ra raktam, mint az egyszerű megoldásnál.

A végeredmény ilyen lett.

  • Before-esk
    After-esk
    Before esk After

Persze még az is lehet, hogy az első változat jobban tetszik, de azt mindenképp lehet látni, hogy azonos textúra mellett mennyire más lett a kép attól, hogy kicsit változtattunk rajta. Az egyes lépések egyébként is nagyon érdekesek, és mindenképp érdemes végigpróbálni.

És akkor persze lehet rá újabb textúrákat rakni, jaaaj, ez már kezelendő!!:)))