A témáról már kétszer is volt szó. Egy korábbi cikkben megmutattam, hogy készíthetünk magunknak többfotós sablont, a múlt heti cikkben meg egy script végezte el ugyanezt helyettünk. Mindkettőnek van hátránya. Az elsőnek az, hogy manuálisan készül, így nem lehet gyorsnak nevezni. A második már automatizál bizonyos lépéseket, de például nem lehet csak egy méretet megadni, így nehézkes pontosan egy adott méretű oldalt elkészíteni. Ráadásul csak CS5-től felfele működik. Most akkor megmutatom a tökéletes megoldást. Igaz, hogy ez nem ingyenes, de aki szokott venni scrap készleteket, annak ez nem akkora trauma, viszont nagyon megéri.

A Graphicriver oldalán vásárolható meg, ahol egyébként is rengeteg szuper cucc van. Két külön csomag van, de persze nekem mind a kettő kellett, amihez így egyben, olcsóbban lehet hozzájutni.

Photoshop storyboard actions

85, igen nyolcvanöt action van benne a legkülönbözőbb storyboard elrendezésekkel. Hát, akinek ennyi nem elég…. Mire eldöntöttem, hogy megveszem, kiderült, hogy nem 5 $ az 5 $, hanem 7, mert akkor 5 $, ha előre veszünk creditet, akkor jár a kedvezmény. Viszont az előrefizetésből 20 $ a legkevesebb, amit aztán egy éven belül kell elkölteni. Tulajdonképpen ez sem rossz ajánlat, ahogy végignéztem, hogy mi minden van, de most maradtam ennél a készletnél. Ahogy látni, 2-13 képnek van hely egy oldalon.  Csúcs, hogy az első lépés az, hogy megadjuk az oldal méretét. Ami bármilyen lehet. Tehát készíthetünk négyzetes oldalt, A4-est, vagy akár duplát, az action tökéletesen működik. Természetesen az egyes sablon elemek aránya változik a méretváltozással, de ezzel igazán semmi gond nincs. Iszonyú gyors, iszonyú egyszerű, és nagyon jó végignézni, ahogy dolgozik:)

A vásárláshoz szokás szerint regisztrálni kell az oldalon. Kicsomagoljuk, és behívjuk az action-ök közé. Action paletta, jobbra fent kis háromszög, Load action.

Photoshop Storyboard

Vagy egyszerűen bal egérgombbal megfogjuk a mappában, ahol van, és a Photoshop-ba behúzzuk. Ha épp meg van nyitva valami, akkor ne rá, hanem valahova mellé, vagy rá az action palettára. A csomagban van referenciakép is, ami alapján kiválaszthatjuk, hogy melyikkel szeretnénk dolgozni. Ez a kettes csomagé:

Photoshop storyboard actions

És akkor még az egyesben is van 34! Az összes kép smart object-ben kerül rá, így minőségromlás nélkül méretezhető. Megadhatjuk a keret szélességét is, és persze a végén még kreatívkodhatunk kedvünkre. A legjobb lesz, ha egy videóban mutatom meg mennyire egyszerű és nagyszerű. Ezt az oldalt készítem el benne pillanatok alatt:

Photoshop Storyboard

Utána persze még variálhatunk az egészen tetszésünk szerint. Kihagyhatunk képeket, és helyébe szöveget írunk, vagy felturbózzuk scrappes elemekkel.

Photoshop Storyboard

Szerintem fantasztikus!