Egy korábbi cikkben volt szó egy Photoshop action-ről, amivel festői hatást lehet elérni. Készítője rengeteg további actiont is készített, nagy része fizetős, de akad azért ingyenes is. Egy ilyet mutatok most be. Akinek nem gond az angol nyelv, nyilván elboldogul egyedül is, mert igazán egyszerű dolgozni vele. A többieknek biztos jól jön némi magyar magyarázat.

Letölteni erről az oldalról tudod. Van a legfrissebb Photoshophoz, illetve korábbiakhoz is külön. Hogy még korábbival működik-e, azt sajnos nem tudom, de egy próbát megér.

letöltés

A letöltött és kicsomagolt mappában négy fájlt találsz, ebből az egyik a leírás.

fájlok

A másik hármat kell telepíteni. Az abr ecset, a pat mintázat, az atn meg maga az action. Ezek telepítése sokféleképp lehetséges, a legegyszerűbb az, ha mind a hármat kijelölöd, és behúzod a PS munkaterületére.

telepítés

Amennyiben meg van nyitva fotó, akkor a neve melletti sávba húzd.

telepítés

Telepítés után az actiont megtalálod az Action panelen. Két részből áll. SETUP és WATERCOLOR ARTIST

action

Először a SETUP-ot jelöld ki, majd katt a lejátszás gombra. Ez létrehoz egy új réteget, ezen kell megjelölni a fontosnak ítélt területet.

jelölés

Pár tipp a leírás szerint. A megjelölt terület lesz akvarell festménnyé alakítva, az azon kívüli részen csak textúra és néhány vázlatszerű vonal lesz. Nem jó, ha az egész területet lefested, az sem igazán, ha több különálló területet jelöltél meg. Mivel ennek a rétegnek ebben a fázisban 75%-os az átlátszósága, jól látni, hogy mit csinálsz. Ha nem tetszik, kezd elölről. Egy-két próbálkozás után azért lehet már tudni, hogy mire számíthat az ember.

watercolor

Ha megvan, indulhat újra az action. Nekem az igen erős gépemen is eltartott négy percig. A videó nagyon fel van gyorsítva, de látni, hogy rengeteg réteg, rengeteg lépés, mire elkészül.

Ha kész, ez az ablak jelenik meg.

vízfestmény

Javasolja, hogy még lehet ezen finomítani, hisz a rétegpalettában több mappa van, s ha gondolod, lehet a maszkokkal módosítani, illetve korrekciós rétegeket is alkalmazhatsz még. Ez itt egy másik változat, ahol az ecsettel több területet jelöltem meg.

vízfestmény

Egy közelebbi kép, amin jobban látni, hogyan is néz ki.

vízfestmény

Egy másik fotóval:

vízfestmény

A harmadik rögtön egy oldalon:

vízfestmény

Próbáld ki! Ha kérdésed van, tedd fel akár itt, akár zárt csoportunkban.