Megérkezett a Photoshop (és a többi Adobe termék) legújabb frissítése. Az előfizetéses rendszer óriási előnye, hogy a frissítéseket azonnal le lehet tölteni, így nem kell vágyakozva nézni a bemutató videókat, hisz mindent rögtön ki lehet próbálni. Én is ezt tettem, és most beszámolok a kedvenc újdonságaimról.

Camera Raw 9.1 (ezek a funkciók ugyanúgy megjelentek a Lightroom CC új verziójában is)

  • Szokás szerint bekerültek új fényképezőgépek és optikák.
  • Dehaze Tájképeknél gyakran előfordul, hogy pára vagy köd tompítja a kontrasztot. Ezt eddig főleg a Clarity csúszkával lehetett javítani, most egy új eszköz áll rendelkezésre, amit a CR Effect fülén lehet megtalálni. A csúszkával szabályozhatjuk, mennyi homályt tüntetünk el, illetve akár adunk hozzá.
    Szerintem nagyon szép eredményt ad.CR 9.1
    És a csúszka használatával:Haze
  • White és Black az adjustment brush-nál A CR Adjustment Brush-ról nemrég volt egy részletes cikk. Most az adjustment brush, gradient filter és radial filter eszközökbe betették a CR Basic-ből már ismert White és Black csúszkát.White, Black
    Korrekciós ecsettel módosítva:Adjustment Brush

Layer Style

Egyes effekteket most már többször is hozzáadhatunk a rétegünkhöz. Az ablakban, ahol egy + jelet látunk, rákattintva újabb rétegstílust alkalmazhatunk ugyanabból a típusból. Így például több keretet, vagy összetettebb árnyékot készíthetünk:

Layer Style

 Blur Gallery

Annak érdekében, hogy az életlenítés még természetesebb legyen, zajt tudunk hozzá adni az életlenített területhez.

Blur Gallery

Glyphs panel

Ezt a kedvencem a frissítések közül. Végre a PS-ben is van glyphs panel, így a betűtípusokhoz tartozó különleges karaktereket is tudjuk használni.

Glyph panel

Photomerge tartalomérzékeny kitöltéssel

A panelen található Content Aware Fill Transparent Area bejelölésével a szegély kitöltését végzi el a program.

Photomerge
Az egyszerűbb részeknél tökéletes, de azért van, ahol beletörik a bicskája. (a kijelölt terület, amit hozzátett a PS)

Photomerge

Adobe Preview CC

Valósidejű előnézet iOs készülékeken. Ehhez le kell tölteni az Adobe Preview CC app-ot, majd USB vagy WiFi kapcsolaton keresztül azonnal látjuk a szerkesztés eredményét a mobilkészülékeken.

Adobe Preview CC
Adobe Stock

Nagyjából 40 millió kép közül lehet válogatni közvetlen a Photoshop alkalmazásból. Ami fantasztikus, hogy rögtön a Creative Cloud Library-ba tudjuk menteni a még meg sem vásárolt képet.Library
Így rögtön kipróbálhatjuk, hogy megfelelő-e. Így még van rajta vízjel, de arra tökéletes, hogy megnézzük. Ha jó, megvásárolhatjuk, ha nem, keresünk másikat.

Adobe Stock
Artboard

Egy dokumentumban láthatjuk, szerkeszthetjük a különböző eszközökön, különböző méretben megjelenő tartalmakat.Artboard

Linked Assets

A Creative Claud Libraries elemei csatolhatóak, így ha módosulnak, az a változás a munkacsoport minden tagjánál frissíthető. De ha egyedül dolgozunk több programban, akkor is nagy segítség, például a panelről használjuk inDesign-ban, majd PS-ben változtatunk rajta, az rögtön frissül inDesign-ban is.

Export

Megváltozott a képek exportálása is. Egyszerűbb, gyorsabb lett.  Quick Export, Export as stb, annyiféle van, hogy erről majd egy külön cikkben.

Export
Healing Brush, Spot Healing Brush, Patch Tool

A Mercury-motor fejlesztésének eredményeképpen ezeknek a javítóeszközöknek a sebessége ugrásszerűen megnőtt.

És még sok-sok kisebb és nagyobb újdonság. Ha mindre kíváncsi vagy, nézd meg az Adobe oldalán.