Az Adobe Max rendezvény minden évben bemutatja az Adobe-család programjainak frissítéseit, és így volt ez az idén is. Akinek előfizetése van, azonnal le is tölthette, és persze ki is próbálhatta az újdonságokat.

Talán a leglényegesebb az Adobe Sensei AI fejlesztései révén a jobb minőségű objektumkiválasztás. Csak az egérmutatót kell az objektum fölé vinni, majd kattintani. Persze nem mindig tökéletes, akkor a Select and Mask segítségével lehet korrigálni rajta.

Eddig is könnyen el lehetett tüntetni felesleges részleteket egy fotóról, ez most még egyszerűbbé vált. Elméletileg:) Gyakorlatilag több képen kipróbáltam, és messze nem tökéletes. Shift + Backspace a billentyűkombinációja, vagy jobb klikk és Delete and Fill Selection-re kitölti ugyan, de ahogy a videón is látszódig, közel sem jó az eredmény. A Content-Aware Fill egyelőre sokkal jobb.

A Photo Restorationamiről korábban már írtam – a Photoshop béta verziójából bekerült a frissítésbe. A Neural filterek között még most is csak béta szűrőként szerepel, és szerintem most is jól dolgozik.

Két megosztási lehetőség van.

Az egyik az Invite to edit, vagyis meghívás szerkesztésre. Itt először el kell menteni a fájlt az Adobe felhőjébe, majd bárki kaphat hozzáférést, hogy szerkessze a dokumentumot.

A másik a Share for review, itt szerkeszteni nem lehet, de véleményezni igen. Ez pl. az inDesign-ban már egy ideje benne van, és rendkívül hasznos. Nem kell a felhőbe tölteni, és a legnagyobb méretű és rétegszámú dokumentumból készít egy előnézeti képet, így ha másnak készítünk valamit, egyszerűen meg tudjuk mutatni. A másik félnek (feleknek) nem kell Adobe regisztráció ahhoz, hogy megjegyzést tudjanak írni.

A Content Credentials (Beta) egy tartalom hitelesítő, a szerkesztési műveleteket összegzi, ami aztán az exportálás után a fájlhoz kapcsolódik, így szerzői jogot lehet vele bizonyítani.

Ami izgalmasabb, az a Camera Raw újdonsága. Amellett, hogy jelölhetünk személyeket, tárgyakat, hátteret, a test egyes részeihez is készíthetünk egy kattintással maszkot, így külön-külön lehet szerkeszteni

A Content-Aware Remove Tool elemzi és kitölti a kijelölést a fénykép más részeiből. Azt nem mondanám, hogy tökéletes, de alapnak mindenképp jó és nagyon gyors, utána lehet még rajta finomítani.

Masking Curves, a maszkokat most már a görbék segítségével is lehet szabályozni.

Ennyi mára, próbálgassátok:) Legközelebb még mutatok pár érdekességet:)