Egy korábbi cikkben írtam, hogy a Photoshop beta verziójában már most meg lehet lesni,milyen újdonságok lesznek hamarosan. A Multi-Image Content-Aware Fill után a másik nagy ígéretes eszköz, a Photo Restoration.

A Neural Filterek-ről már többször volt szó, ezek az Adobe mesterséges intelligenciával működő bővítményei a Photoshop-hoz, amelyek teljes feladatok automatizálására szolgálnak. A késznek számító filterek mellett, vannak „béta” szűrők, amelyek tesztelésre rendelkezésre állnak, de a tanulási modellek vagy munkafolyamatok még mindig fejlesztés alatt állnak.

A Photo Restoration automatikusan eltávolítja a karcolásokat, csökkenti a zajt és korrigálja a színeket a régi, rosszállapotú fényképeken. Nem, nem tökéletes (még), de rengeteg időt meg lehet vele spórolni, és alapnak kiváló a további javításokhoz. Igazán nincs sok csúszka, van, amivel nem is kell foglalkozni. A Photo enhancement (fotó javítása), Scratch reduction (karccsökkentés) a lényeg, illetve be lehet kapcsolni az Enhance face-t, ami az arcot javítja fel a mesterséges intelligencia segítségével. Ezen nincs olyan sok karc, csak az a hatalmas törés.

Nos, elég jó munkát végzett pár másodperc alatt. Van, amit nem ismert fel karcnak, de innen már egyszerűbb tovább dolgozni rajta. Az arc feljavításával óvatosan kell bánni, itt is egy kicsit sok, mert nagyon elüt a kép többi részétől. Egyik megoldás, kikapcsolni ezt a funkciót, a másik, hogy maszkot tenni erre az új rétegre, és valamennyire visszahozni az eredetit.

Egy régi színes fotó.

Ezen sincs túl sok karc, de van rajta mit javítani. Egy kis feljavítás után:

És a Colorize nemcsak fekete-fehér képet tud színezni, hanem a rossz színeket is javítja. Elég jó az eredmény itt is.

Vannak azért elég reménytelen fotók.

Valami csak lett ebből is. Közel sem jó, de jobb. Ha valahol találkozol fantasztikus fotóretusálós képpel, azt lehet, hogy ebben vagy hasonló programban kezdik el, de utána egy digitális festészet jön, gyakorlatilag újrafestik a képet. De az egy külön tudomány. 🙂

Ez a kép is tele van szakadással, manuálisan kijavítani rengeteg idő.

A még csak béta plugin ilyenné varázsolta:

Innentől csak pár perc volt még egy kicsit igazítani rajta.

Ha teheted, mindenképp próbáld ki, pláne ha egy családi CEWE FOTÓKÖNYVET készítesz régi fotókból.