A korábbi cikkben arról volt szó, hogyan lehet egy scrapbook készletet felhasználni a CEWE FOTÓVILÁG programban. Most pedig azok következnek, akiknek van valamilyen grafikai programjuk, de még nem próbálták ki ezt a technikát.  Javaslom, hogy mindenképp olvasd el az előző cikket is, mert abban vannak olyan ötletek, amit ugyanúgy lehet alkalmazni. És pár bolt linkjét is megtalálod.

Ez a bejegyzés nem arról szól, mit kezdj egy grafikus programmal teljesen kezdőként, az alapokat nem árt ismerni. Photoshop alapokról itt vannak cikkek, az Affinity Photo-ról itt, és az ingyenes Gimp-ről egy sorozatot itt találsz. Mindegyiknek az a lényege, hogy rétegeket tud kezelni. Ezekben a cikkekben minden benne van ahhoz, hogy bátran belevágj.

A legegyszerűbb használat az, ahogy a CEWE FOTÓVILÁG-ban is, hogy egyszerűen csak egymásra húzogatjuk az elemeket. A fotóhoz illő készlettel már így is szép oldalakat tudunk készíteni. Javaslom, ha most ismerkedsz a digitális scrapbook-kal, ne akarj rögtön nagyon technikás, bonyolult oldalakat készíteni. Egy jól megválasztott készlet, pár klassz elem már gyors sikerélményt ad, és később lehet próbálgatni a nehezebb dolgokat.

Most azt nézzük meg, hogy mi az a plusz, amihez kell a grafikus program.

Tudunk különleges sablonokat használni. Millióféle van, és nagyon megkönnyíti a munkát. Például ez:


És a képen még csak nem is látszik az összes réteg. Minden mozgatható, méretezhető, alakítható, vagy akár kidobható, ha valami nem tetszik. A szöveg helye is adott, csak be kell helyettesíteni. A rétegpalettán jól megkülönböztethetőek az elemek, a fotót mindig a Mask réteg fölé kell vinni, és egy vágómaszkkal hozzárendelni az alatta lévő réteghez. Hogy hogyan?

Photoshop-ban így. Affinity Photo-ban ebben a cikkben találod. És itt a Gimp-es módszer.

Egy jó sablon, pár elem, és a vágómaszk ismerete elég is. Még árnyékolni sem kell, a sablonoknál ez mindig készen van. Pár perces munkával el is készülhetünk.

Használhatunk maszkokat.

Akár sablonból indulunk ki, akár egy üres oldallal, a maszkok használata nagyon látványos. Nem csak fotót lehet hozzá használni, hanem háttereket is. Ugyanígy vágómaszkkal rendeljük hozzá. A fenti sablonnál a maszk csak arra szolgált, hogy a fotó méretét egy adott  formára vágja, de vannak különleges maszkok is, amikkel érdekes hatást érhetünk el. Itt egy háttér, egy maszk, és egy keret van:

Amire egy fotót helyezve, ezt az eredményt kaptam:


Bátran alakítsuk a maszkot, méretezhetjük, torzíthatjuk, elvehetünk és hozzátehetünk. Ez a maszk nagyon átlátszó, ezért a virág részén átfestettem fekete, ecsettel azokon a helyeken, ahol többet akartam látni a fotóból.


Pár másodperces videóban:

A scrapbook oldalakon nagyon fontos az árnyékolás. Ezt egyrészt rétegeffektussal érhetjük el:


De ha az árnyék egy külön rétegen van (jobbklikk a filteren, és Create Layer, majd ezt a Warp eszközzel torzítjuk, sokkal realisztikusabb lesz az eredmény.


Grafikus programokban sokkal több lehetőségünk van a szövegszerkesztésre. Mivel itt most kezdőkről van szó, leginkább a Style használatát javaslom. Ez csak egy kattintás a Style panelen. Ha nem elég, ami a programban van, rengeteg van a neten, akár ingyen is. A későbbiekben ezeket tudjuk szerkeszteni, vagy készíthetünk magunknak is.


Blending. Különleges hatást érhetünk el ezzel az egyszerű technikával. A cikkekben rengeteget van szó róla, a lényeg, hogy a rétegek pixelei valamilyen módon keverednek. Ehhez sem kell komoly ismeret, egyszerűen nézzük meg, hogy melyik tetszik a legjobban.

Ha már a maszkolással is megbarátkoztál, akkor mehet a fotóra egy maszk, és a széleket lehet tompítani.

És innen már csak egy lépés, hogy van még egy másolat a fotóból, amire az ALT lenyomásával teszel maszkot, így az fekete lesz, és nem enged át semmit, majd egy fehér ecsettel néhány helyen visszahozod az eredeti képet.

Pár elem, és már kész is egy oldal.


Összegezve:  Már úgy is tökéletes oldalakat készíthetünk teljesen kezdőként, ha csak színekben és stílusban megfelelő elemeket helyezünk el az oldalon. Ha emellett élünk a sablonok, maszkok, árnyékolás és blending lehetőségével, biztos a siker.

A  „stílusban és színben megfelelő” persze nem is olyan egyszerű. Van, akinek kapásból megy, mert van hozzá érzéke, és/vagy más kreatív tevékenység közben már gyakorlatra tett szert, de mindenkinek jól jön némi inspiráció. Ehhez nézegess scrap oldalakat, akár itt, a mi galériánban, de minden digitális scrap terméket árusító boltnak van galériája, ahol ráadásul az adott készlet felhasználására kapsz ötleteket.