Ezt a témát három bejegyzésben fogom boncolgatni. Először jöjjenek azok, akik csak a CEWE FOTÓVILÁG programmal készítenek fotókönyvet. Később a teljesen kezdő, de grafikus programot (Photoshop, Affinity Photo, Gimp stb) használók következnek, majd igyekszem a haladóknak is összeszedni olyan ötleteket, ami esetleg hasznos lehet, de még nem volt ezerszer.

Mi is az a scrapbook? Egy albumkészítési technika, amikor nem csak a fotók kerülnek egy albumba, hanem hozzá mindenféle elem. A szöveges és képi kiegészítés arra szolgál, hogy még különlegesebben őrizzük meg emlékeinket. Mi itt a digitális scrapbook-kal foglalkozunk, amihez készletet lehet vásárolni, vagy akár ingyenesen letölteni a net-ről.

A teljesség igénye nélkül pár bolt elérhetősége: Oscraps, Scrapbookgraphics, Lilypad, SweetShoppe, Ginger, Mischief. Illetve, itt a galériában sok szuper és ingyenes készlet áll rendelkezésre.

A CEWE FOTÓVILÁG szerkesztő és rendelő programban is rengeteg háttér és elem található, de a digitális scrapbook készleteket is egyszerűen fel lehet használni az oldalak készítéséhez. Nagyon jól használhatóak az úgynevezett cluster-ek, ahol elemek egy csoportja található, ízlésesen elhelyezve és árnyékolva. Itt csak egy háttérpapírt és egy elemet használtam.

Léteznek quickpage-ek, vagyis gyorsoldalak is, ahol minden készen van, csak az átlátszó hely alá kell egy fotót betenni.


Természetesen erre is tehetünk még elemeket, például szöveget. Ez lehet az is, amit mi írunk rá a szerkesztőprogrammal, de lehet előre elkészített wordart-nak nevezett díszítő elem is. Bár magyar tervezők szoktak készíteni magyar feliratokat is, ezek jellemzően inkább angol nyelven íródnak.


Kiindulásként használhatjuk a program elrendezéseit is. Itt egy hat-fotóst választottam, és két kép helyére húztam be elemeket.


A scrapbook készletekben a legkülönbözőbb elemeket találhatjuk, amit fel tudunk használni díszítésre. Például térhatású kereteket. Itt beraktam egy háttérpapírt, rá egy színes pacát, arra a fotót, majd egy 3d-s keretet tettem rá.


Színszűrő hatású keretet is használhatunk, ezzel megváltoztatva a kép hangulatát:

Vannak firkák, pacák, ecsetek:

A CEWE FOTÓVILÁG programban vannak maszkok is, amivel formára vághatjuk a fotókat, itt egy betű-maszkot kombináltam scrapbook elemekkel.

Fellelhető számtalan alpha-készlet, amivel ugyan egyenként kell az oldalra húzni a betűket, de igazán látványos.

Remélem, elég inspiráló ötletet adtam ahhoz, hogy bátran vágj bele egy különleges CEWE FOTÓKÖNYV elkészítésébe.