Mi is a lens flare? Mármint a valóságban. Az optika belső részén keletkező becsillanás, amit jellemzően erős fény okoz. Bár többnyire el lehet kerülni, például napellenző használatával, sokszor szándékosan erősítenek rá a hatásra, egy érdekes, izgalmas fotó elérése céljából.

Photoshop-ban erre egy beépített filter van, amit a Filter → Render → Lens Flare-re kattintva érünk el.

Érintőlegesen megemlítettem egy korábbi cikkben , de most nézzük meg kicsit részletesebbe is.

Mielőtt elkezdenénk, egy fontos dolog. Ne a fotóra alkalmazzuk, mert utána már nem tudjuk korrigálni. Ha egy üres réteget nyitunk, azon sem fog működni.

lens flare

A megoldás, hogy az üres réteget kitöltjük vagy 50%-os szürkével (Edit → Fill → 50% Gray), és akkor ennek a rétegnek a blendingjét állítsuk Overlay-ra, vagy feketével, és akkor viszont a blending Screen legyen. Most már behívhatjuk a Lens Flare filtert.

Ez egy késődélutáni fotó, de sajnos még a lámpákat nem kapcsolták fel.

Majk

Új réteg, lámpákat kijelöltem lasszóval, majd kitöltöttem fehérrel.

Fill

Némi lágyítás nem árt neki.

Gaussian Blur

Most jön egy új réteg, kitöltve feketével, blending Screen, és a Lens Flare szűrő.

Lens Flare

Láthatjuk, hogy négyféle közül választhatunk, nézzük meg, melyik tetszik.

Lens Flare mask

Ezzel nem ért véget, mert kedvünkre alakíthatjuk. Méretezés, mindenféle torzítás, elforgatás, átszínezés stb, bátran vessük be a kreativitásunkat. Ha nem elég a hatás, lehet duplázni is. A méretezés miatt, lehet, hogy meglátszik a képen a Lens Flare réteg szegélye, akkor tegyünk rá egy sima fehér maszkot, és fekete ecsettel tüntessük el, vagy töltsük ki az átlátszó részt feketével, vagy szürkével, ha az volt az alap.

Ha a Photoshop-ban található becsillanásokkal nem vagyunk elégedettek, nézzünk körül a Google-on. Iszonyat mennyiségű különböző csillogást találhatunk.

Google képkeresés
Például itt ötvenet lehet ingyenesen letölteni.

A felhasználás természetesen ugyanaz. Ez is egy letöltött képpel készült:

Zsámbék

Scrapbookos készletekben is sok hasonlót találunk, és nem véletlen, mert nagyon feldobhatjuk egy-egy oldal hangulatát, ha ilyesmit használunk.

Scrapbbok

Scrapbbok

Ha ez még mindig nem elég, létezik Photoshop plugin is. Knoll Light Factory a neve. Nem ingyenes, de van trialja. Rengeteg különböző csillogás van benne, amit aztán ezerféleképpen szerkeszthetünk magunknak.

Osli is készített egy oldalt egy kis csillogás hozzáadásával, és szerintem nagyon jól sikerült:

moon-light

Próbáld ki te is:)