A lapozós könyv egy flash alkalmazás, amivel a galériában lévő fotókönyveket lehet megnézni. Többször elhangzott a kérdés, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Nos, nem azért nem részleteztem, mert titkosítani akartam a technikát, hanem azért, mert ezt a blogokban nem lehet használni, a végeredményt saját szerverre kell feltölteni.

Ehhez az oldalhoz természetesen tartozik tárhely, én meg, hogy senkinek ne kelljen ezzel foglalkozni, mindig megcsinálom a technikai részét.

De most hulljon le a lepel a titokról, elmondom, mit hogyan kell. Aki érdeklődő, és szorgalmas, ezentúl elkészítheti a sajátját, és azt küldi el nekem, hogy csak feltegyem a szerverre.

A FlashPageFlip oldalon katt a Free Download-ra.

FlashPageFlip

Elmentjük egy mappába, és a kicsomagolás után a következőket fogjuk látni:

FlashPageFlip

 

Ebből nekünk csak a Free Version mappára lesz szükségünk. Összes többit akár ki is dobhatjuk. Megnyitjuk ezt a mappát, és ott ezek vannak:

FlashPageFlip

Jó hír, hogy itt se mindennel kell foglalkoznunk. A default.html-t átnevezhetjük, ha akarjuk. Átnevezéshez jobb klikk rajta, ott átnevezés, és átírjuk valamire.

A mappák közül kettővel van dolgunk. A pages, és az xml.  A pages-be kerülnek a könyvünk oldalai, így ami ott van, azt nyugodtan ki lehet dobni.  Természetesen az oldalakat le kell kicsinyíteni, és ha duplaoldalakat szerkesztettünk, akkor sajnos el is kell vágni.

Először a méretezés. Példaképp 3600 px x 3600 px-es oldalakról írok, illetve, ha duplaoldal, akkor 7200px x 3600px. Ezt használjuk leggyakrabban, hisz ez a scrapbookos papírok alapmérete.

Az oldalakról másolatot készítünk. Először a duplaoldalakat tegyük egy mappába, mert akkor egyszerre le tudjuk méretezni az Image Processor-ral. Erről már írtam egy cikket, ott el lehet olvasni.

Ha mind szimpla oldal, akkor egyszerre lehet leméretezni.Én 600 px x 600 px-re szoktam.

Méretezés megvan, ha szükséges, jön a félbevágás. Ehhez lehet készíteni egy action-t is, akkor lényegesen gyorsabb. Az action készítés trükkjeiről is volt már szó. Mutatom meddig tart action-nel.

És az Image Processor-os cikkben az is le van írva, hogy lehet egy action-t egy egész mappára ráereszteni, akkor nem is kell egyenként megnyitni. Na, jó, lustáknak letöltehető az action:)) Ez 1200px x 600px-es képet vág ketté. Nálam 300 dpi volt beállítva, lehet, hogy csak annál működik, de hát a fotókönyv oldalak eleve ilyenek, szóval nem lehet gond.

Tehát odáig eljutottunk, hogy a pages mappában ott vannak az oldalak, szépen beszámozva. Szükség lesz még egy üres oldalra is, hisz van egy üres az elején és a végén is. Ezt csináljuk meg szintén méretre, és nevezzük el mondjuk  0.jpg-nek, de persze lehet más is. Ez egy sima fehér háttér.

Akkor már csak az xml mappa van hátra. Nyissuk meg a mappát, és a Pages.xml-re jobbklikk és társítsuk Notepad-dal, ha van, vagy jegyzettömbbel, az biztos van. Ezt látjuk:

FlashPageFlip

Ebből a widht és height értékét kell átírni, jelen esetben 600-600-ra. Persze, ha más méretűek az oldalak, akkor arra.

A <page src=”pages/….jpg”/> sorokat meg ismételgetni kell, annyi oldalra, amennyi van, illetve a borító és az első oldal közé, meg a végére is be kell szúrni az üres lapokat. Ha kész, akkor Fájl – Mentés. És ennyi az egész. Én nem szoktam 01-et írni, csak 1-et, de ez igazán egyéni.

Ha ezután a Default.html-re kattintunk kétszer (illetve, amire átneveztük), már lapozgathatjuk is a könyvünket, illetve ellenőrizhetjük, hogy van-e benne hiba.

Na, most ezt az egész mappát kell felrakni a szerverre ahhoz, hogy bárki megnézhesse. Egyébként méretét tekintve egy email-ben is küldhető, ha valakinek így szeretnénk megmutatni.

Szóval ezt szoktam én csinálni az elküldött fotókkal, és azért kérem, hogy számozva legyen elnevezve, mert akkor nem is nagyon kell belenyúlni az xml-be, csak ha más az oldalszám.

A következő fotókönyvnél már csak az egész mappából egy másolat, kicseréljük a képeket, az xml-en módosítunk, ha szükséges, és már kész is.

Kíváncsian várom, ki lesz az első, aki elkészíti:)