Már annyi szó esett arról, hogy milyen jó is action.  Rengeteg munkát meg lehet vele spórolni. A neten tonnányi ingyenes van, és persze fizetősek is, némelyiknek irreális az ára, és nem tud semmi extrát, csak elhiteti. De most nem is ez a téma, hanem az, hogy hogyan is tudnánk magunknak készíteni. A legegyszerűbb, de gyakran használt feladatra is érdemes megpróbálni. A  File>Automate>Batch-csal pedig akár egy egész mappára rá lehet ereszteni.

Különleges lehetőség a File> Automate>Create Droplet (Fájl > Automatizálás > Feldolgozó program létrehozása)  Ez egy kis programot hoz látre, amit célszerű az asztalon elhelyezni. Egy, vagy több képet, vagy egy egész mappát is ráhúzhatunk, hogy az adott műveletet hajtsa végre. Ehhezt természetesen előbb az action-t kell elkészíteni.  Például tökéletes, ha egy csomó fotónkat szeretnénk feltölteni valamilyen galériába, de ehhez ugye le kellene méretezni. Meg sem kell hozzá nyitni a PS-t, csak ráhúzzuk a mappát, és a többit már elvégzi.

Készítettem már ahhoz is action-t, hogy a nagyméretű duplaoldalas fotókönyv oldalakat vágja ketté, és méretezze le a lapozós könyvhöz. Mennyivel egyszerűbb, mint egyesével!

De ahhoz is jó, hogy az elkészült scrap oldalunkat megfelelő méretben és és netre való módon mentsük el egy gombnyomással.

Vagy vízjelet helyezzünk el a képeinken. Szóval ezer lehetőség, és sokszor olyat szeretnénk, amire biztosan nincs készen megoldás.

Vannak ezzel kapcsolatban fontos alapszabályok, amire oda kell figyelni. Nem lehet össze-vissza kattintgatni. Mindent úgy kell csinálni az action felvétele során, hogy azt a Photoshop felfogja, és egyértelmű legyen számára. Ha elkészültünk, ki kell próbálni, és ha nem sikerült, akkor rá kell jönni, hogy mi okozta a gubancot.

Egy videóban fogom elmagyarázni, és hogy még hasznosabb legyen, a kedvenc saját készítésű action-ömet osztom meg veletek. Ez a 3d-s keretezés. Hogy tudsz pillanatok alatt ilyen keretet adni egy oldal képeihez?

Na, ezt fogom elmagyarázni. Menet közben sok fontos infót is igyekeztem hozzátenni. Remélem, így már senkinek nem fog nehézséget okozni az elkészítése. Az angol PS-en készült action-öket nem lehet a magyaron lejátszani, és fordítva, de a videó alapján ezt most a magyar PS-t használók is el tudják készíteni.

Jó próbálkozást, ha bármilyen kérdés felmerül, ott a fórum:))