Szorgalmas olvasóknak nem ismeretlen a NIK név, mert az ebbe a csomagba tartozó két pluginról már volt cikk. Az egyik a Nik Color Efex pro 4, a másik a Viveza 2. A két cikk 5-6 éve jelent meg a blogon, azóta annyi változás történt, hogy a Google megvásárolta 2012-ben a készletet a fejlesztő cégtől. A teljes csomag ennél jóval több plugint tartalmaz, korábbi ára 500 $ volt, amit a Google már csökkentett 150-re, és most a cég úgy döntött, hogy teljesen ingyenessé teszi, sőt, aki ebben az évben vásárolta meg, visszakapja az árát.  Az tény, hogy az elmúlt években sem a korábbi német tulajdonos, sem később a Google nem fejlesztett rajta, és valószínűleg már nem is fog, de ettől még ez egy nagyon jól használható eszköz fotóink alakítására. Innen tölthető le.

Vegyük sorra, mik tartoznak hozzá.

Nik Color Efex pro 4
Viveza

Ez a kettő pont olyan most is, mint amikor a bejegyzés íródott, szóval erről most külön nem teszek említést.

Analog Efex Pro

Nagy kedvencem. Olyan szűrők vannak benne, amivel az analóg kamerák fotóira emlékeztető képeket lehet készíteni.

A Tool Combinations-nál a különböző típusú kamerák közül lehet választani, a tools-nál pedig az egyes szűrőket külön-külön tudjuk kezelni.

nik_05

Itt a nedves kollódiumos eljárásra emlékeztető effektet látunk, ahol persze az egyes összetevőket meg tudjuk változtatni a jobb oldali panelen.

nik_01

Az eszközök közül egy keretet választottam, de rengeteg található ezen kívül is.

nik_02

A régies hatást különböző textúrákkal erősíthetjük meg.

nik_03

Az életlen terület helyét és mennyiségét is könnyen szabályozhatjuk.

nik_04

Rengeteg lehetőség, jó kezelhetőség és kiváló minőség.

Silver Efex Pro

Ezzel fekete-fehér, illetve színezett fotókat készíthetünk. A használata mindegyik pluginnak hasonló. Preset-ek, vagyis kész beállítások a bal oldalon, a kezelőeszközök a jobbon.

20 filmtípus jellemzői közül lehet választani.

silver efex

Válogathatunk a tónusok közt.

tónus
Vignettálást, keretet stb. adhatunk hozzá.

keret

És ahogy a többi pluginnál is, lehetőség van a szelektív szerkesztésre.

selective adjustment

HDR Efex Pro

A HDR pluginokkal óvatosan kell bánni, a túlságosan erős hatás természetellenessé teszi a fotót. Itt is vannak kész beállítások és csúszkák. Lehet úgy is használni, hogy választunk egy preset-et a bal oldalról alapnak, majd a csúszkákkal további finomításokat végzünk, hogy a legjobban tetsző eredményt kapjuk.

HDR
Sharpener Pro

A fotó élesítésére szolgál. Kiemelhetjük a finom részleteket, textúrákat. A szelektív élesítővel pont ott használhatjuk, ahol szeretnénk.

Két plugin tartozik hozzá, az egyik a Raw Presharpener, a másik az Output Sharpener

Az előbbi a raw képek előélesítésére szolgál a további szerkesztések előtt.  Utóbbi élesítő eszközzel alapként kiválaszthatjuk, hogy milyen módon használnánk a fotót, pl. monitoron nézve vagy nyomtatásban. A beállítások hatása azonnal megjelenik a képen, és pontosan el tudjuk dönteni, mi lesz a legmegfelelőbb.

nik_10

Dfine 2

Zajszűrésre fejlesztették ki. Elemzi a fotót, de mi is megadhatunk egy területet, ami alapján elvégzi a zajszűrést, igen jó eredménnyel.

zajszűrés

Ez mind teljesen ingyen! Azt hiszem ennél jobb ajánlat nem kell, töltsd le, és próbáld ki!