A photoshop pluginokat bemutató sorozat következő része a Nik Viveza 2.

Ha most azt mondom, hogy semmi olyat nem tud, amit nem lehetne megoldani a Photoshopban, akkor persze igazat mondok. De ugye az sem mindegy, hogy mennyire egyszerű egy feladatot elvégezni, és milyen tudásszint kell hozzá.

Nem vitatom, a legfontosabb dolog, hogy már a fotózásnál a lehető legtöbbet hozzuk ki a képből. Fontos a precíz expozíció beállítás, az élesség, a képkivágás, a játék a fényekkel és lehetőségekkel. De a digitális világban, nem létezik fotós (jó, lehet, hogy van, de az nagyon igénytelen), aki utána nem ül a gép elé, és próbál még többet kihozni a képből. Ahol kicsit világos, ott sötétebb kell, vagy fordítva, egy színt jobban kiemelni, kontrasztot adni stb. Ahhoz, hogy ezt ne a kép egészére alkalmazzuk, mert helyenként más-más a cél, újabb és újabb rétegeket és rétegmaszkokat kell létrehozni, majd a maszkokon ecsettel „pacsmagolni”, hogy a kigondolt hatást elérjük.

Ezzel a pluginnal viszont semmi ilyesmire nincs szükség. Nem kell komplikált maszkokat alkalmaznunk, mert az alapképen kontroll pontok hozzáadásával mindez egyszerűen megoldható. Az úgynevezett U Point technológia segítségével a korrekció csak a kép egy adott részét érinti, ami persze növelhető, csökkenthető. A terület a szerkesztés után is gyönyörűen beleilleszkedik a kép többi részébe. A beállításokat a kép egészére is lehet alkalmazni, de sokkal érdekesebb a részletek módosítása.  Ezzel pillanatok alatt kékebb és sötétebb eget varázsolhatunk, az árnyékos résznek fényt adhatunk, a struktúra beállításával erősíthetjük, vagy lágyíthatjuk a finom részleteket. A Brush eszközzel az effect-eket ecsetelhetjük is, ilyenkor a réteg és a maszk automatikusan képződik. Ez a lehetőség még pontosabb szerkesztést biztosít.

A sok elmélet után nézzük a gyakorlatot. Először pár fotó, majd egy videó következik.

Nézd meg ezt a képet. Nem is olyan rossz. Ha nem kedvenc, nem túl fontos, valószínűleg így is maradna.

Pár pillanat, és az ég sötétebb, az árnyékos rész világosabb, és az egész sokkal szebb lesz.

Ugye nagy a különbség? Hagyományos módon ehhez legalább 3-4 réteg kellett volna, majd ecsettel festegetni a maszkokon.

Itt is csak pár mozdulat, itt egy kicsit világosabb, ott egy kicsit kontrasztosabb, és mennyivel jobban néz ki!

És hogy valóban mennyire egyszerű, azt a videón mutatom meg.

A 15 napos próbaverzió innen tölthető le.   Se vízjel, se más korlátozás nincs ebben a a 15 napban, érdemes kipróbálni.