Én ugyan nem vagyok egy nagy szövegíró a scrapbook oldalakon, de néha elkerülhetetlen. Az utazós könyvekbe csak tettem pár sort arról, hogy mi is van a képeken. Vannak viszont – és őket  nagyon irigylem – , akik hosszasan tudnak írni. A Photoshop nem egy szövegszerkesztő program, megvannak a hiányosságai, de azért sok mindent meg lehet benne oldani. Korábban volt egy nagyon részletes cikk a témában, most egy apró trükköt mutatnék meg, ami akkor kimaradt. Pontosabban én is egy fotókönyvnél derítettem ki, hogy van megoldás az engem borzasztóan idegesítő problémára. Szövegeknél többnyire  justyfy-t használok, különösen akkor, ha valami alakzatot töltök ki szöveggel, hisz csak akkor követi szépen a vonalat. A Paragraph (Bekezdés) palettán háromféle lehetőségünk van a sorkizáráshoz. A választás szerint az utolsó sor, ami nem ér végig, lehet jobbra, balra, vagy középre igazított. De hiába próbálkoztam bármelyikkel, nem tudtam elkerülni az alábbi hibát, amikor egy-egy sorban széthúzás van. Egyet be is karikáztam, de feljebb is van ronda sor.Photoshop Paragraph

Mivel jobb ötletem nem volt, a szöveget írtam át addig, míg valahogy eltűnt ez a csúfság. De ez elég macerás, mert azért nem árt, ha értelmes marad, amit leírtam. Aztán meguntam, és azt mondtam, hogy nem létezik, hogy erre ne legyen megoldás. És naná, hogy van.

Tádádádám!  Mindjárt másképp néz ki. Itt is vannak széthúzások a sorkizárás miatt, mivel az elválasztás nincs bejelölve, de már egyáltalán nem zavaró.

Photoshop Paragraph

A titok nyitja az Every-line Composer. És felette található a Single-line Composer. Gyanítom, hogy alapértelmezetten ez van bekapcsolva, mert korábban ezt nem is néztem. Hogy mi is ez?

Még ilyen rövid szövegeknél is igen fontos dolog a tördelés.A jó tördeléstől egy szöveg esztétikus, jól olvasható. Erre persze a Photoshop nem a legjobb program, de itt is megtehetjük, amit lehet. A Singel-line Composer és az Every-line Composer az egysoros, illetve a mindensoros tördelés. Az elnevezésben benne van a lényeg. Az egysoros tördelés értelemszerűen a sorokat egyesével elemzi a sortörések és az elválasztások eldöntéséhez. Az Every-Line Composer az egészet egységben nézi, és eszerint próbálja meg a legjobb megoldást megtalálni. Nem véletlen, hogy egy külön szakma a tördelés. Mert ami egy program számára már megfelelő, az még nem biztos, hogy tökéletes is. Ilyenkor lehet manuálisan is állítgatni. Egy scrapbook kommentnél persze nem biztos, hogy az a cél, mint egy könyvnél, de ha valakit zavar, hogy nem olyan a szöveg, mint amilyet szeretne, most már tudja, hogy javíthat rajta.

Adott esetben az is segíthet, hogy a szövegdoboz méretét változtatjuk meg, lehet, hogy már az is megoldja a problémát. Egyébként azt tudtad, hogy ha az ALT lenyomása mellett kattintasz a dokumentumban a szöveg eszközzel, akkor előjön a Paragraph Text Size ablak, ahol egész pontosan megadhatjuk a szövegdoboz méretét? Photoshop tördelés

Ha nem szeretnénk, hogy a méretet pont-ban adja meg, akkor az Edit > Preference-nél az Units & Rulers fület választva, a Type fülön pixelt és millimétert is választhatunk.

Photoshop tördelés

Szövegdobozba sokkal jobb írni, mint csak úgy, hisz a szövegdoboz mérete határozza meg a szöveg formáját. Nem kell külön elválasztanunk, vagy sortörést alkalmaznunk, az adott területbe fog írni. Természetesen a szövegdobozt bármikor méretezhetjük.  Szövegdobozt úgy hozunk létre, hogy a szövegeszközzel nem kattintunk azonnal a dokumentumba, hanem lenyomjuk az egérgombot, és húzunk egy tetszés szerinti téglalapot. Ha már elkezdtünk írni, és erről megfeledkeztünk, akkor sincs gond, egyszerűen a Type menüpontban a Convert to Paragraph Text-re kattintunk, és már dobozba is kerül az eddig leírt szöveg.

Photoshop tördelés

Van még egy fontos beállítási lehetőségünk, ez is szokott gondot okozni. A szövegdobozban van a szöveg, de bizonyos írásjelek ezen kívül esnek? Ilyen például az idézőjel, pont, kettőspont, kötőjel, de észre fogjuk venni:) Ezt is a Paragraph palettán tudjuk szabályozni. Ha be van pipálva a Roman Hanging Punctuation, vagyis a latin lebegő írásjelek, akkor ezek kívül esnek a szövegdobozon.

Photoshop tördelés

Ha kivesszük a pipát, akkor szépen visszamennek a dobozba.

Photoshop tördelés

Apropó idézőjel! Sajnos a billentyűzetről nem lehet elérni a magyar helyesírásnak megfelelő idézőjelet, ami alul kezdődik, 99-esnek néz ki, és felül zárul. Ezt billentyű kombinációval tudjuk megoldani. Alt+0132 az alsó, és Alt+0148 a felső. „ ” Amikor felemeljük a kezünket az Alt-ról, akkor fog megjelenni.

Végezetül néhány nagyon gyakori hiba a szövegekben.

  • Pont, vessző, kérdőjel stb. előtt nincs szóköz, utána van.
  • Ragok illesztéséhez, szóösszetételekhez a rövid kötőjelet használjuk, amihez nem kell egyéb billentyűt lenyomni. Sem előtte, sem utána nincs szóköz.
  • Nagykötőjelet használunk tulajdonnevek összekötésére, vagy intervallum megadására. Ez sincs a billentyűzeten, mert a rövid kötőjel feletti ugyan nagy és vékony, de a Ctrl lenyomása mellett alul jelenik meg. Ha erre van szükségünk, akkor az Alt+0150-et kell nyomnunk. – Se előtte, se utána nincs szóköz.
  • Ugyanilyen a gondolat jel is, azzal a különbséggel, hogy ott előtte és utána is van szóköz.
  • A zárójel is tapad a szóhoz, csak a zárójel előtt és után van szóköz. Ha a zárójel után írásjel következik, akkor nem szabad szóközt hagyni. Ha az egész mondat zárójelben van, akkor az írásjel is belülre kerül. Ha a zárójeles rész egy mondat része, akkor viszont az írásjelet a zárójelen kívülre kell helyezni.
  • Az évszám után pontot teszünk. Ha az évszámhoz toldalék kerül, illetve birtokos raggal egy hónap, akkor nincs pont, csak szóköz. 2012-től, 2013 júniusától.
  • Kisbetűvel kell írni az ünnepek nevét. Tehát: karácsony, húsvét, anyák napja stb.

Ha te is tudsz ilyen gyakori hibát, akkor írd meg hozzászólásban!