Ennek a fotószerkesztő programnak igazán kalandos az útja – és az ára is. A fejlesztő cég korábban 500 $-ért árulta, majd 2012-ben, mikor a Google megvásárolta, az összeg csökkent  150 $-ra. 2016-ban teljesen ingyenes lett, de ezzel minden további fejlesztés és frissítés megszűnt. A csomagról többször is írtam, Photoshop felhasználásáról itt, az Affinity Photo-ról pedig itt.

Az Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Dfine ,  HDR Efex Pro,  Sharpener Pro, Silver Efex Pro,  Viveza programokat tartalmazó NIK Collection-t 2017-ben a DxO vette meg. Továbbra is ingyenesen lehetett hozzájutni – egészen mostanáig, mert a napokban jelent meg a frissített kiadás, ami viszont már fizetősé vált. Jelenleg 49 $ a bevezető ár, ami július 1-től 69 $-ra változik.

A DxO nagyobb stabilitást és jobb felhasználói élményt ígér. Emellett ügyfélszolgálatot is a felhasználók számára. Nekem az ingyenes verzió van meg, de letöltöttem az DxO-t, hiszen 30 napig ingyenesen kipróbálható. A próbaverzió szépen felülírta az ingyenest, de szerencsémre megvolt még a telepítő fájl, így – miután megnéztem az újat – vissza tudtam állítani.

Mindegyik programot végignézve, felhasználói szemmel semmi különbséget nem láttam. A DxO csapata állítólag hónapokat töltött a kódok javításával, és ez bizonyára így is van, de ennek hatását ilyen rövid nézelődés mellett nem vettem észre. Továbbra sem támogatja a program a nagyfelbontású monitorokat (vagy én nem láttam, hol kell beállítani), így a betűk ugyanolyan kicsit, mint eddig.

A fejlesztők szerint hosszú és összetett feladat volt, hogy a forráskódok átdolgozásával a NIK kompatibilis legyen az Adobe legfrissebb verzióival. Ezt sem vonom kétségbe, de nálam tökéletes működik minden a Photoshop CC 2018-ban, a Lightroom-ban és az Affinity Photo-ban is.

Nyilván ezek csak az első lépések, és a későbbiekben újdonságok is lesznek.

A programok általában pénzbe kerülnek, ezzel nem mondok újdonságot. És tény, hogy a 49, illetve a 69 $ is nagyon kedvező ár, mert a kollekció minden egyes eleme kiváló, és rengeteg fotós feladat megoldását teszi lehetővé.

Bár a fent linkelt oldalakon részletes leírás található, röviden bemutatnám a NIK Collection-t alkotó programokat.

Az Analóg Efex Pro analóg filmeket, fényképezőgépeket és objektívszimulációkat alkalmaz.


Ugyanez a korábbi, Google-s változatban:


Látni, hogy pontosan ugyanúgy néz ki. Azt sem vettem észre, hogy gyorsabb lenne.

A Color Efex Pro rengeteg filtert tartalmaz, amivel kreatív hatásokat érhetünk el.

A Dfine-t  zajcsökkentésre fejlesztették ki.

A Sharpener Pro élesíti a képeket.

A HDR Efex Pro, ahogy a neve is mutatja, high dynamic range, vagyis a nagy dinamikatartományú képalkotás programja.

A Silver Efex Pro egy fekete-fehér konverter.

 

A Viveza egy helyi szerkesztő, mellyel minden maszkolás, kijelölés nélkül szelektíven lehet beállítani a színeket és tónusokat.


Akinek megvan az ingyenes változat, használja, amíg működik, akinek nincs, próbálja ki, és ha tetszik, vásárolja meg az akciós áron, mert ez a hét program bőven megéri az árát.