A cinemagraph tulajdonképpen egy egy mozgó fotó. Pontosabban csak az állókép egy része mozog rajta, és ettől olyan érdekes. Az a kis rész viszont végtelenítve mozog benne. Ezen tulajdonságai alapján gif formátumban el lehet menteni, és mutogatni a neten. Nyomtatott fotókönyvbe ugyan nem lehet belerakni, de ki tudja, lehet, hogy ez is csak idő kérdése.

Ízelítőül érdemes pár ilyen képet megnézni. Némelyik igazán szenzációs.

Ilyen típusú képeket mindenféle programmal lehet készíteni, az okos telefonokhoz is van hozzá alkalmazás. Számítógépen ingyenes a Cliplets nevű program, amivel szintén nagyon könnyen használható. Letöltés és telepítés után ez a kép fogad bennünket:

cinemagraph

Amint látni, csak rá kell húzni egy videót.cinemagraph

Ekkor rögtön figyelmeztet, hogy a videó nem lehet hosszabb, mint 10 mp, tehát válasszuk ki, melyik részt szeretnénk. Add new layer-re kattintva hozzáadunk egy réteget. Kiválasztjuk melyik képkocka legyen a háttér, és körberajzoljuk, hogy mi mozogjon.

Cinemagraph

Ennyi az egész, a többit a program elvégzi.

cinemagraph

Persze, ha nekünk ennyi nem elég, akkor Photoshop-ban is létrehozhatunk ilyet, sőt animált scrapbook oldalt is. Az alapokat a két videószerkesztős cikkben már bemutattam.

Videót behívjuk, és rögtön készítünk belőle egy másolatot. Itt is meg kell rövidítenünk egy kb 10 mp-es szakaszra, amiben benne van az a rész, amit szeretnénk. Az alsóból kiválasztjuk azt a képkockát, amit állónak szeretnénk. (Ehhez persze a felső láthatóságát kapcsoljuk ki a rétegpalettán.) Ha megvan a képkocka, akkor raterizáljuk a réteget, így már nem videó lesz, csak egy képkocka.

cinemagraph

A videóra meg ráteszünk egy fekete maszkot (alt lenyomása mellet nyomunk a rétegpalettán az Add a mask ikonra), majd egyszerűen visszafestjük azt a mozgó részt, amit szeretnénk.

cinemagraph

Utána gyártunk belőle egy scrapbook oldalt, amiről szintén szó volt a korábbi cikkben. Végül gif formátumban elmentjük.

cinemagraph

Nekem ilyen lett, de ennél jóval kreatívabb megoldásokat is lehet készíteni.

cinemagraph

És készítettem még egyet, ahol nincs végtelenítve, csak egyszer van a mozgás. (mire ideérsz az olvasásban, már vége, ezért kattints a képre, a megnyíló ablakban már látni.)

cin

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a kipróbáláshoz,  a galériába lehet gif-et is feltölteni:)

Update! Annyira tetszik ez a technika, hogy csináltam még egyet:)

blcin