Fantasztikus hír azoknak, akik az Adobe® InDesign® (CS4 vagy későbbi verzió) programban szerkesztenek CEWE FOTÓKÖNYET! (és, hogy miért is ajánlom Photoshop, Affinity Photo vagy akár Gimp használóknak is, ha van kéznél inDesign, az a cikk végén kiderül)

Ha nem vagy túl jó az inDesign-ban,  a blogon rengeteg cikk nyújt segítséget a programmal csak most ismerkedőknek.

Ingyenesen letölthető egy alkalmazás, mely a megadott paraméterek alapján elkészíti számunkra a könyv összes oldalának és borítójának sablonját. Így biztosan tökéletesen pontos lesz, bármelyik típust választod.

Ez az ablak fogad:


A borító, papírtípus, formátum és oldalszám megadása után, már csak két gombra kell kattintani, hogy a borító és a belső oldalak megnyíljanak az inDesign programban.

Borító sablon. Ez most egy XL típus. A program a gerinc vastagságát az oldalszám függvényében állapítja meg. Ha további oldalakat szeretnénk (8 oldalanként lehet növelni), azt az inDesign programban is megoldhatjuk, de a borítót érdemes újra legenerálni, hogy a gerinc mérete megfelelő legyen.

És a belső oldalak, amit a Page panelen is lehet látni.

Hasznos tudnivalókat láthatunk mind a két felületen. A belső oldalakhoz egy 3 mm-es kifutó tartozik. Látni a vágási méretet, és a javasolt szerkesztési területet. A háttér, ha van, mindenképp fedje le a kifutót is, viszont a fontos elemek csak a fehérrel jelzett területen legyen.

Az információkat ki lehet kapcsolni, de ha ott marad, a pdf exportálásánál rejtve lesz.

Kezdődhet a munka!  A blog cikkeit érdemes megnézni, különösen ezt, mert ebben benne van pár olyan egyszerű megoldás, amivel gyorsan összeállíthatunk egy albumot. Természetesen a profi felhasználók kihasználhatják a program minden tudását.

Ez egy egyszerű oldal, ami 1-2 perc alatt elkészül.


Következő lépés a pdf exportálása.

File > Adobe PDF Presets > CEWE_Fotokonyv_v3.0

A megjelenő ablakban csak az Export-ra kell kattintani, ahogy írja is, ne változtassunk a beállításokon.

Ezt a művelet a mind a borítón, mind a belső oldalakon el kell végezni, így két pdf fájlunk lesz. Ellenőrizzük, amihez, ha nincs a gépünkön, az ingyenes Adobe Acrobat-ot használhatjuk. Ha a beállításoknál azt adjuk meg, akkor a dupla oldalakat egymás mellett látjuk.


Ha nincs benne hiba, az utolsó lépés a megrendelés, amit ezen az oldalon tudunk megtenni.

A felület egyértelmű, kövessük a megjelenő utasításokat. A feltöltést egy ellenőrzés követi, ha minden rendben van, akkor kapunk egy visszaigazoló email-t. Ha nincs rendben, akkor is, mellékelve, hogy milyen hiba is lehet a pdf-ben.

Legközelebb a mesteroldalakról írok, amivel még gyorsabbá tehetjük a szerkesztés folyamatát:)

TIPP. És mit csináljon az, aki maradna a Photoshop-nál, vagy esetleg más grafikai programnál, de van a közelben inDesign? Egy pillanat alatt ki lehet exportálni az üres oldalakat jpg vagy akár png formátumban. Biztos, hogy tökéletes méretezés lesz, és a borítóval sem lesz gond, hiszen az oldalszám függvényében fog a gerinc szélessége változni. A sablon generátorral elkészítjük az oldalakat és a borítót, majd  File > Export. Nevet adunk, és jpg (vagy png). A megjelenő ablakban ezek a beállítások legyenek. Alapértelmezetten a Pages lenne bejelölve, de akkor szimpla oldalakat kapunk, és mivel jobb dupla oldalra szerkeszteni, inkább válasszuk a Spreads-et.


Ezzel csak egy probléma van, hogy a vonalzók nincsenek behúzva. Ehhez Photoshop-ban a View > New Guide Layout-ot választva, adjuk meg ezeket az értékeket:

Ha nem okoz gondot, készíthetünk hozzá egy action-t is, és akkor egy pillanat alatt az összes oldalra rátehetjük, de az sem gond, ha egyesével kell, mert az utolsó beállításokat a PS megőrzi, így csak megnyitjuk az ablakot és leokézzuk.