Ugyan nem érkeztek tömegesen a visszajelzések, hogy mindenki feltétlen közelebbről meg szeretne ismerkedni a RAW-val, de pár érdeklődés mégis csak volt, így megpróbálok részletesebb infót adni, hátha másoknak is megtetszik. Ha érdekel, és kérdésed van, a fórumban felteheted.
Az előző cikkben pár dolgot már leírtam, ha nem olvastad, érdemes először azt átnézni. Kis kiegészítés ezzel kapcsolatban. Mint írtam, a raw, nem egy fájlformátum, hanem egy képrögzítési mód.  Ebben is nagy a káosz, mert minden márkának más-más kiterjesztésű a raw-ban fotózott kép formátuma. A Photoshop legújabb Camera Raw konvertere már több  mint 120 féle típust képes kezelni.

Mint írtam, a jpg fotókat is lehet szerkeszteni a Camera Raw-ban, de azok kedvéért, akik fényképezőgépe ezt lehetővé tenné, de mégsem használják, nézzük meg miért is érdemes Raw-ba rögzíteni képeinket.

Mi szól a jpg mellett? Lényegesen kisebb méretű, vagyis ugyanarra a kártyára sokkal több kép fér el, nincs feltételen szükség további utómunkára. Ez persze nem teljesen igaz, mondjuk inkább azt, hogy ha meg vagyunk elégedve az eredménnyel, akkor nem szükséges már semmit csinálni vele, azonnal felhasználhatjuk, nyomtathatjuk stb. Szinte bármilyen program képes megjeleníteni.

Ezzel szemben a Raw-t nem lehet bármiben látni, nagy a mérete, mindenféle utómunkát igényel és egyébként is adott esetben ez egy új dolog, amit meg kell ismerni, foglalkozni kell vele stb.

Hogy akkor például én – és persze sokan mások – miért használom kizárólag a raw-t?  A kisebb gépeken is lehet állítani, hogy napfény, vagy ború, sport, portré vagy tájkép. Ezekhez mind-mind egy beállított érték tartozik. Nagyobb gépeknél, ha nincs is ilyen lehetőség, lehet állítgatni a fehéregyensúlyt, korrigálni az expozíciót, növelni az élességet vagy a kontrasztot.

Ezzel azt mondjuk meg a gépnek, hogy az expozíció után milyen módon is mentse el a képet. Bonyolult algoritmusok ezek, minden gépnél más és más lehet az eredmény. A raw-nél is érvényesülnek a beállítások, de ettől függetlenül mentődnek az eredeti, feldolgozatlan adatok is, így tetszésünk szerint tudjuk alakítani.  A jpg egy tömörített fájlformátum, mire ezt a műveletet gépünk elvégzi, bizonyos adatok menthetetlenül elvesznek. Mutatok példát.

raw5

Ez egy felhős fehéregyensúlyra állított kép, ahol a gép megpróbál valamit kezdeni a különböző fényviszonyokkal, nem túl sikeresen. Szemmel is látható, hogy a nagyon sötét részek a tömörítés során már annyira bebuktak, hogy abból világosítással sem születik szép eredmény.

Ugyanez a kép raw-ban fotózva, és a Camera Raw-ban korrigálva.

raw6

Itt még a sötét részekből is vissza lehetett hozni a részleteket.  Szóval ezért szeretem. Szabadságot ad a fotózásnál, hiszen nem kell figyelni a fehéregyensúlyra, kontrasztokra, így jobban koncentrálhatunk a témára. Igen, több munka, de így  ki lehet hozni a legtöbbet a képeinből. Jobb gépeknél arra is van lehetőség, hogy  raw-ba is és jpg-be is mentse egyidejűleg a képeket, így, ami problémamentes, azzal nem is kell már foglalkozni, de a problémásabb képeket így lehet korrigálni.

Mint írtam a Camera Raw nem csak a raw-ban fotózott képek feldolgozására való, hanem tif és jpg képekre is. Persze a tömörítési veszteség ettől nem lesz visszahozható, de kiválóan alkalmas gyors kötegelt feldolgozásra.  Ennek részleteivel a következő cikk foglalkozik.