Talán legtöbben – már csak a scrapbook kapcsán is – két képformátummal találkoztak, ez a jpg és a png.
A legtöbb kis fényképezőgép csak jpg-ben menti a képeket, a nagyobb, komolyabb gépeknél találkozhatunk a RAW funkcióval. Ez nem fájlformátum, hanem egy képrögzítési mód. A Raw fájlok a fényképezőgép képérzékelőjéből származó, tömörítetlen képadatokat tartalmazzák.
Nem tudom, hogy ki fotózik RAW-ban (én csak abban), ezért erről nem írnék részletesebben. Ha mégis igény van rá, hozzászólásként jelezzétek.
A RAW feldolgozásához konverterre van szükség. A Photoshopban a CS verziótól jelenik meg ez a bővítmény. A jó hír, hogy nem csak a RAW fájlok megnyitására alkalmas, hanem a tif és a jpg képeket is meg lehet nyitni vele. Maradjunk a jpg-nél, mert legtöbben azt használják. A jpg megnyitásának két módja is van. Az egyik a File – Open As.

raw1

A megjelenő ablakba betallózzuk a képet, majd kiválasztjuk a Camera Raw-t.

raw2

A másik mód arra való, ha azt szeretnénk, hogy jpg képeink mindig így nyíljanak meg. Ehhez az Edit – Preference-t kell választanunk, ott is a File Handling-t. Ha a képen jelölt kis négyzetet aktiváljuk, akkor mindig a Camera Raw-ban nyílnak meg jpg képeink.

Hogy ez miért is jó nekünk?  Mert egy ablakban egyszerre sok képen, nagyon gyorsan és hatékonyan tudjuk a fotóinkat korrigálni.  A Camera Raw ablaka így néz ki.

raw3

Rengeteg hasznos eszköz és lehetőség, amit itt egy helyen elérhetünk.  A következő cikkben ezekről lesz egy videó.

Mindig nagyon hasznos (és persze mennyire örülök is neki!) a visszajelzés, de most külön kérem is. Szeretném tudni a magyarázatok és a videó miatt is, hogy van-e aki raw-ban fotóz, ha jpg-ben, akkor meg érdekli-e ez a téma. Remélem, nem csak én szeretem annyira ezt a lehetőséget:))