Nem mondok újat azzal, hogy a Photoshop rengeteget tud. Lényegesen többet, mint amit használunk belőle. Vannak olyan funkciói, amire a legtöbb esetben nincs szükség, én mégis szívesen elolvasom az erről szóló írásokat, és ki is próbálom. Aztán lehet, hogy el is felejtem, hogy csináltam, de  ha jön valami feladat, amihez pont az kellene, annyi biztos beugrik, hogy van erre megoldás. Lehet, hogy meg kell újból néznem, de legalább rémlik, van rá mód, hogy egyszerűbben, jobban, gyorsabban készítsek el valamit. Ilyen a Generator is, amiről korábban már írtam. Ott se gondoltam először, hogy ezt én bármire használni tudnám, aztán mégis:) Nagyon megkönnyíti a munkát, egyetlen lassú és unalmas része volt, hogy minden réteget egyenként át kellett nevezni. Hát, most már azt sem kell, Russell Brown készített hozzá egy scriptet. Az ő neve sem ismeretlen, hisz volt már róla szó, ebben a cikkben több scriptjéről is írtam, a Textúra mániában leírt Adobe Paper Texture panelje azóta is nagy kedvencem.

Mi is ez az Adobe Layer Namer? Egy nagyszerű kis panel, ami elvégzi helyettünk egy pillanat alatt a rétegek átnevezését.

A kezdeti lépéseket a fentebb linkelt Textúra mánia cikkben részletesen leírtam. Letölteni az Adobe oldaláról tudjuk. Telepíteni az Extended manager-rel. (ezek mind benne vannak a korábbi cikkben)

extended manager

Ha ez megvan, a Photoshop-ban a Window > Extensions-nél találjuk meg.

extensions

A panel szerintem könnyen értelmezhető. Kiválasztjuk a megfelelő fájlformátumot. Png-nél kiválaszthatjuk, hogy 8, 24 vagy 32 bites png-be szeretnénk menteni.

Adobe Layer Namer

jpg-nél meghatározhatjuk a tömörítés minőségét, és ha a 2x scale-t bepipáljuk, akkor eredeti méretben, és kétszeres méretben is elmenti.

jpg

Gif-nél is megvan a kétszeres mentés lehetősége. Amennyiben vissza szeretnénk nevezni a réteget, vagy rétegeket az eredetire, akkor a panelen semmi ne legyen kijelölve, és katt a Revert gombra.

revert

Ennyi az egész. Már a korábbi cikkben is betű csomagot készítettem a generátorral, most megint azon próbáltam ki, hisz ott igazán sok réteg van. Volt korábban egy cikk, amiben leírtam, hogy szoktam ezeket az alpha-kat csinálni, sőt letölthető hozzá a psd fájl is. A kiindulási alap most is az volt. Layer Style ablakban ilyen-olyan hatásokat rátettem. Generator bekapcsolva. (File>Generate)

Layer style
Majd klikk a Rename-re. Néztem az órát, nem volt egy perc:) Egy trükköt kell csak még bevetni. A nagybetű-kisbetű között én úgy váltok, hogy a Character palettán az All Caps ikonra kattintok.

all caps

Erre azért van szükség, mert ha a rétegeknél külön lenne kis- és nagybetű, akkor a generálásnál mindig felülírná az egyik a másikat, hiszen ugyanaz a neve. Így, amikor megvan a kisbetű, vagy nagy, aszerint, hogy melyikkel kezdtem, átmásolom egy külön mappába, majd a Character palettán váltok, így amikor a mappában is megváltozik, már csak azt kell másolni. Igazán egyszerű, és nagyon gyors.

alpha

Mert olyan jó móka, pillanatok alatt készítettem három betű készletet is. Összecsomagolni, előnézeti képet készíteni, feltölteni több idő volt, mint legenerálni:) Letölthetők a képre kattintva vagy a galériából is.

Kék betűk

Sötét betűk

Tarka betűk