Hogy ez mekkora! Legalábbis nekem nagyon tetszik. Hogy mi is ez? Egy tutorial lejátszó. Lépésről-lépésre mutatja, hogy hogyan készült egy képmanipuláció, úgy, hogy a PS-ben el is végzi ezeket a lépéseket. Akinek nem okoz gondot a Photoshop használata, és jól érti az angolt, talán nem annyira izgalmas, de kezdőknek vagy az angol nyelvű tutoriálokban járatlanoknak óriási segítség lehet ez az interaktív okítás. Miután én angol nyelvű PS-t használok, nem tudtam kipróbálni, hogy magyar nyelvű PS-sel együttműködik-e, így ha valaki kipróbálja, legyen oly kedves, és tájékoztasson róla.

A vezérlést vagy Photoshop pluginnal, vagy egy iPad applikációval végezhetjük el. Nézzük előbb a Photoshop-ot.

Az Adobe oldaláról töltsük le a Tutorial Player-t. Felette ott van a Tutorial Builder is, amivel mi magunk is tudunk ilyen leckéket készíteni. Töltsük le mind a kettőt.

A Textúra mánia cikkben van egy részletes leírás arról, hogyan kell telepíteni egy PS extension-t, vagyis kiterjesztést.  Akinek már van Adobe Extension Manager a gépén, az annak segítségével telepítse ezt a kiterjesztést.  Persze, ha csak nézni szeretnénk egy ilyen leckét, de készíteni nem, akkor elég a lejátszó, amire elég kétszer kattintani letöltés után, és követni az utasításokat.

Ha megnyitjuk a lejátszót (ha nem találjuk, a Start-nál írjuk be a nevét, és rögtön kiadja), ez a kép fogad:

Tutorial Player

Itt egy feladatunk van csak, összekapcsolni a Photoshoppal. Ehhez a Photoshop > Edit > Preferences ablakban a pluginoknál tegyünk pipát az Enable Remote Connections elé, majd írjunk oda egy jelszót, ami legalább 6 karakterből áll. Leokézzuk, majd vissza a Tutorial Player-hez. A Server name maradjon localhost, a password-höz írjuk be azt a jelszót, amit választottunk. Klikk a Connected-re, és már kész is. Ott van rögtön három példa, amivel megnézhetjük, hogyan működik, de én persze rögtön kipróbáltam, hogy milyen, ha én készítem el. Érdemes előbb a videót megnézni, aztán jön, hogy hogyan tudunk mi is ilyet készíteni.

Ugye klassz? A készítéshez a Tutorial Bilder kell, amit telepítés után a Window > Extensions-nél találunk. Egy ilyen ablakot találunk.

Tutorial Bilder

Nem túl bonyolult:) A Start-ra kattintva indul a lépések rögzítése. Ha megnyitunk egy képet, megkérdezi, hogy szeretnénk elmenteni ezt a képet, mint „Előtte” kép? Mert, ha igen, akkor hozzáteszi a projecthez. Ha elkészültünk, csak a Done-ra kell kattintanunk. Akkor megint kérdéseket kapunk, először, hogy el akarjuk-e menteni a tutorialt, utána meg azt, hogy elmentse-e a végeredményt, mint „Utána” képet. Ismét egy ablak.

save tutorial

Értelemszerűen kitöltjük. A cím egyben a mappa és a html címe is lesz, így se szóköz, se ékezet ne legyen benne. Adjuk meg, hogy hova mentse, és ezzel el is készültünk.

Ha van iPad-unk, töltsük le az alkalmazást. A jobb felső sarokban lévő PS ikonnal kell csatlakozni. A megjelenő ablakban remélhetőleg ott van a Photoshop Server felirat, arra katt, mire be kell írni azt a jelszót, amit megadtunk a Photoshop-ban. Ha nincs ott a Photoshop szerver, akkor válasszuk a New-t, ott adjuk meg az ip címet és a jelszót, majd Connect. Ezzel létrejön a kapcsolat az iPad és a Photoshop között. Utána minden ugyanúgy történik, mint ha a saját gépen futtatott lejátszót használnánk. Az észrevehető, hogy itt már jó pár tutoriál van, és az app frissítésekkel a számuk egyre csak nőni fog. ipad app

Naná, hogy ezt is kipróbáltam. Érdekes, hogy az iPad-ot nyomkodom, és a Photoshoop-ban megtörténnek a lépések.:)
Ezt a betűst választottam:

ipad app

Szerintem nagyon jó és szórakoztató módja a tanulásnak.