Remélem, mindenkinek jól telik az ünnep. Talán van egy kis idő valami újat kipróbálni. A time lapse egy fotózási módszer. Bizonyos időközönként készül egy felvétel, majd ezt gyorsítva lejátsszuk.

Csodálatos felvételeket lehet találni a neten. Csak egy példa a millió közül:

Ehhez elég hosszú idő kell, de jópofa felvételeket gyorsan is elkészíthetünk.

A legtöbb fényképezőgéppel ezt már meg lehet oldani. Nézzük meg a gépünk leírását, hogy milyen lehetőségek vannak. Jó a Time Lapse funkció és az Interval timer shooting is. Ezeket a saját gépemen tudom bemutatni, de más típusoknál hasonló lehet a beállítás.

Time-lapse kiválasztása.

time-lapse

Ha belépünk, bizonyos beállításokat kell megadnunk, milyen időközönként készüljön a felvétel, és mennyi ideig tartson.

time-lapse beállítás

Ha leokézzuk, már indul is a felvétel. Természetesen az expozíciós értékeket előtte a szokásos módon be kell állítani. És persze állványra, vagy valami fix helyre kell tenni a gépet. Állítsunk be mindent manuálra, hogy ne változzon semmi a képkockák között. Lehetőleg szűk blendét válasszunk, hogy  a mélységélesség elég nagy legyen. A végeredmény egy mov fájl lesz, ami azonnal lejátszható. Érdemes olyan témát választani, amin jól mutat a mozgás. Ha előbb eszembe jut, akkor a karácsonyfa felállítást és díszítést vettem volna fel:)

Ha nincs time-lapse a gépünkön, talán van Interval timer shooting, ami végül is ugyanezt csinálja, vagyis bizonyos időközönként készít egy felvételt. Itt általában nem a felvétel idejét adjuk meg, hanem a képkockák számát.

interval timer shooting

Ebben az esetben viszont nem lesz belőle videó, csak egy csomó fotó, amiből viszont a Photoshop-pal videóvá fűzhetünk. Ehhez legyen egy mappában az összes kép.

File > Open, katt az első képre, az Image Sequence legyen bepipálva, majd Megnyitás.

Photoshop time-lapseA következő ablakban azt kell megadni, hogy hány képkockát játsszon le másodpercenként. Ez lehet 25 vagy 30, de persze próbálhatunk más értéket is.

A timeline-on megjelenik a filmünk. Elmenteni a File > Export > Render video-val tudjuk, amit egyébként elérünk a timeline ablak bal alsó részén található nyílra kattintva is.

video render

Egy pár felvételes minta erre a módszerre:

Egyébként okostelefonokra is lehet applikációkat letölteni, amivel ugyanígy tudunk time-lapse-et készíteni. iPhone-ra pl. a TimeLapse vagy az iLapse , és van ingyenes TimeLapse is. Android-ra pl. Droid Timelapse vagy a Lapse It. Ha van kedved, próbál ki:)

Ajánlom még a tavalyi cikket, amiben különleges bokeh készítéséről írok.