Az őszi hangulat után most egy téli hangulat következik. Technikailag a lépéseket el lehet végezni akkor is, ha egy nyári fotóval dolgozunk, de hóesés és tél kicsit fura lenne egy szál pólóban:) Egy téli oldal vagy üdvözlőkártya viszont még hatásosabb lesz, ha a meleg öltözék mellett a hó és a hidegebb színek is megjelennek.

Az alapkép akár télen is készülhetett, de mégsem rögtön ez jut róla az eszünkbe.

alap

Első lépésként valahogy ki kell jelölni azt a részt, amit kicsit havasítanánk. Hogy mikor milyen eszköz a legjobb, azt a fotó dönti el. Itt a Select → Color Range-et használtam.

color range

Leokézva egy kijelölést kapunk, majd a Solid Color korrekciós rétegnél (réteg palettán alul ) válassz egy majdnem fehéret.

solid color

Ez persze így nem néz ki túl jó. Egyrészt a Layer Style ablakban (a rétegpalettán a rétegen duplán kattintva megjelenik) a Blend if-fel kell állítani. Az alső csík bal szélének jobbra húzásával azt érjük el, hogy az alsó réteg sötétebb részeiből valamennyi visszajöjjön. A háromszöget szét kell választani, hogy szebb átmenetet kapjunk. Ehhez úgy kell húzni, hogy az Alt-ot nyomva tartjuk a billentyűzeten.

leyer style

Ha a maszk van kijelölve, némi Gaussian Blur is segíti a szebb eredményt azáltal, hogy átmenetet képez a fehér és fekete részek között.

blur

A maszkon tovább igazíthatunk, ahol jónak látjuk. Azokon a részeken, ahol hó megmaradhatna, kis fehérséget visszafesthetünk.

maszk

Ha szükséges, a fotót is szerkeszthetjük. Ennek például a színét toltam el kicsit a hidegebb árnyalatok irányába, kis világosítás, és a clarity balra húzásával a kontraszt csökkentése volt a cél.

camera raw

Így néz ki a korrekció után.

hó

Kis hóesést is lehet tenni hozzá, ehhez a netről lehet begyűjteni textúrákat. Én ezt az ingyenesen letölthetőt választottam.

textúra

Réteghatás Screen, jöhet rá egy maszk, és ha kell el lehet tüntetni például az arcon, ha nagyon zavaró.

blending

Ugye elég nagy a különbség?

  • Before-teli
    After-teli
    Before teli After

Pár elem, és el is készült.

téli hangulat