Színes képből már sokféleképpen csináltunk fekete-fehér képet, de mi van akkor, ha egy régi fekete-fehérből szeretnénk színeset készíteni? Egyáltalán nem bonyolult a feladat, és jó játék kitalálni, hogy vajon milyen is lehetett a valóságban. A haj, a szem, a ruha, és mindaz, ami a képen van. Érdemes több színt is kipróbálni, hogy melyik tetszik legjobban.
Ha tanácstalan vagy a színek kiválasztásában keress rá régi fotókra, és onnan szedd le a színeket.

szin1

Először egy kicsit kontúrosabb fekete-fehér képet készítsünk, ha eredetileg nem az.   Ebben a cikkben van erre pár ötlet.

A nagyobb területeket jobb külön kijelölni. Ehhez használd kedvenc kijelölő eszközödet. Ez nálam a  toll volt, az a leggyorsabb. Utána ebből kijelölés készült, ( Path palettán alul  balról a harmadik kis ikonra katt)  majd a Select – Refine Edge-el finomítottam rajta. Ez sajnos csak az újabb PS-ben van benne, ha régebbivel dolgozol, akkor a Select – Modify-nál egy kis Feather adj hozzá. (Kijelölés/Módosítás/Peremlágyítás.  Megjegyzem, visszakerült az oldalsávba a PS szótár, ami egy ideig nem működött.) A kijelölt területet új rétegre helyezzük (Ctrl+J),  a réteghatásmódját colorra állítjuk, és a réteget lezárjuk, ami azt jelenti, hogy szabadon mázolhatunk, mert csak az a terület fog módosulni, ahol van is valami, vagyis nem tudunk  „kimenni a vonalból”.

szin2

Kis területeket akár  szabadkézzel is festhetjük, de mindenképp külön rétegen. Az átlátszóságot biztos kell majd csökkenteni, hogy ne legyen túl harsány.

szin3

Innen már csak egy lépés, hogy ezt egy oldalba foglaljuk.

szin5

Tényleg gyorsan megy, senki ne rémüljön meg a sok rétegtől.  Érdemes kipróbálni:) (Loris Davison készletét használtam)