Valószínűleg nem hangzik túl izgalmasan a cím, mert színes betűket igazán nem túl bonyolult készíteni, csak bármilyen színre megváltoztatjuk a szöveg színét.

szín

Vagy színes lesz akkor is, ha teszünk rá egy háttérpapírt.

textúra

Vagy a Layer Style ablakban valamilyen pattern overlay-t.

pattern

Esetleg egy Style-t.

style

Tehát ahhoz, hogy a szöveget kicsit érdekesebbé, látványosabbá tegyük, textúrákat, effekteket kell alkalmazni, és annak is megvannak a határai. Például ezt ezekkel a technikákkal nem lehet megoldani:

color font

Pedig a Color font is egy betűtípus, amivel a billentyűzeten lehet írni. Jelenleg nem minden programban, de a Photoshop-ban igen, és nyilván hamarosan egyre több program lesz alkalmas rá. Itt van folyamatosan frissülő infó arról, hogy hol lehet használni.

Mi is ez? Ez az OpenType-SVG, amely SVG-képességekkel egészíti ki a szabványos OpenType betűtípus-formátumot. Az SVG a Scalable Vector Graphics (méretezhető vektorgrafika).

Ha valahonnan letöltesz egy betűkészletet, az többnyire TTF vagy OTF kiterjesztésű. A TTF a TrueType Font, egy viszonylag régebbi betűtípus, míg az OTF az OpenType Font, amely részben a TrueType szabványon alapul.

Az OTF számos olyan képességgel bővítette a TTF-et, amelyeket az utóbbi nem tudott nyújtani. Az OTF például olyan formátummal rendelkezik, amely akár több tízezer karakter tárolását is lehetővé teszi.

Ehhez az OTF-hez jött hozzá az SVG. Az ilyen betűtípusok betűfájljai vektoros alakzatokat és bittérképes képeket egyaránt tartalmazhatnak.

Rákeresve találsz ingyenest is, például ezt:

free

Az igazán izgalmasak általában fizetősek, ráadásul olyannal nem találkoztam, amiben az ékezetes betűk is benne lennének.

Az Envato Elements az egyik lelőhely, itt havi előfizetés van, amiért több mint 60 millió kreatív eszközt lehet korlátlanul letölteni. Természetesen máshol is megtalálható, ahol csak egy-egy típusért kell fizetni.

Pár példa:

Különleges festői hatása van a Katie Roze font-nak, az é betű ékezetét külön rétegen egy vessző pótolja.

festői

Ezeket a betűkészletetek nem lehet a Character panelen a szokásos módon átszínezni, egy Hue/Saturation és/vagy Color Balance korrekciós réteg segítségével viszont könnyen megoldható.

color font
színezés

Egyik-másik tud azért sok(k) lenni, de jól megválasztva szép dísze lehet egy oldalnak vagy egy CEWE FOTÓKÖNYV borítójának.