A toll eszközzel már sokszor találkozhattunk a korábi cikkekben, pl. itt részletesebben is, de a Freeform Pen Tools, vagyis a szabadkézi toll még nem volt. Ugyanúgy az eszköztárból érhető el, csak alaphelyzetben elbújt, így a toll jobb alsó sarkában lévő háromszögre kattintva hívható elő. Ha ki van már jelölve akár egyik, akár másik, akkor a Shift+P lenyomásával váltogathatunk a kettő között.

A rajzolás során a szerkesztőpontok maguktól megjelennek, és ezeket tovább tudjuk alakítani, ha szeretnénk.  Szabályozhatjuk, hogy menniyre legyen érzékeny az egér vagy a digitális tábla toll eszközének mozgatására, ehhez, az alakzatgomb melletti kis háromszögre klikkelve hívhatunk elő egy ablakot, ahova beírhatunk egy értéket 0,5 és 10 között. Minél nagyobb, annál kevesebb szerkesztőpont lesz a görbénken.

freeform1

 

Ha van tableted, akkor persze sokkal egyszerűbb, de egérrel sem reménytelen.

Hogy mire is jó? Nagy divat a scrapben különböző firkákat használni, vagy szabadkézi díszítő kereteket rajzolni az oldal vagy a kép köré. Ezt megtehetjük egy sima ecsettel is, de akkor koránt sincs annyi lehetőségünk, mint így. Rajzolunk valami firkát, azt utólag könnyen módosíthatjuk, majd a vonalat bármilyen ecset segítségével kitöltjük. Ugyanazt a rajzot többször is fel tudjuk használni, több ecsetet is meg tudunk nézni, hogy eldöntsük, melyik tetszik jobban. Pár fotó, majd videóban is igyekszem ötleteket adni, de a legfontosabb tudnivaló, hogy az én rajzkészségem nem éri el egy 3 éves gyerek szintjét sem, szóval a technika szuper, ha nem néz ki túl jól, amit csináltam, arról nem az eszköz tehet.

Itt ugyanarra a tollfirkára más-más szegélyt tettem.

freeform3

 

 

freeform2

 

A kép köré rajzolt keretet virág ecsettel kereteztem, és annak egy szórt árnyékot adtam, attól vannak az apró pöttyök.

freeform4

A kihagyott helyre szöveget írtam, és ott is egy kis tuningolt ecsetet használtam.

freeform5

 

Nézd meg a videót is, ott láthatod, hogyan készült!