Zseniális kis szkriptre akadtam! Egy réteg minden egyes összefüggő pixelcsoportját külön rétegre helyezi.

Letölteni innen tudod.

Elég régi, de a legújabb Photoshop-pal is tökéletesen működik.

A script helye: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop (a te verziószámod)\Presets\Scripts, oda kell bemásolni, a Photoshop újra megnyitásakor megtalálod a File → Scripts között. De a Browse-zal bármelyik mappából behívható. Persze egyszerűbb, ha helyén van, mert így nem kell keresgélni.

Hogy mi mindent lehet ezzel csinálni? Például egy szöveg betűit külön rétegre tudod helyezni, így minden betűre tehetsz fotót vagy valami hátteret.

Vagy felosztasz egy betűt, hogy fotókat tegyél rá. Ehhez adnék pár tippet. Lasszóval tudsz bármilyen formát jelölni, mivel több kijelölés lesz, a jelölt mód legyen bekapcsolva, így mindig hozzáadsz a kijelöléshez.

Ahhoz, hogy ne folyjanak össze a kijelölések, minimális távolság legyen köztük. Ha jól felnagyítod, ez könnyen megoldható.

Valamennyi rés kell az egyes részek közé, ha te ez szemre is jól meg tudod csinálni, akkor ezekre a lépésekre nincs szükség.

Most Select → Modify → Contract Selection, így szűkebbre veszi a kijelölést. Ctrl+J, ezzel új rétegre kerülnek a szeletek.

Most jön a Layer Splitter.

Meg tudod adni, hogy hány pixeles hézagot tekintsen szétválasztandónak. a preview-val lehet ellenőrizni. Ahhoz képest, hogy 0-t adtam meg, valahol csak talált hibát. Ahol fehér, ott kell javítani.

Kijelölés és Delete. A következő ellenőrzésnél már jó volt. Jöhet a script. Pár másodperc alatt minden rész külön rétegen van.

A szokásos módon, vágómaszkkal jöhetnek rá a képek.

Ha egyre ráteszed az árnyékot, jobb klikk a rétegpalettán az effekten, és Cpgy Layer Style. Kijelölöd az összes többi elemet, jobb klikk, és Paste Layer Style.

Akkor is szuperül használható, ha olyan elemeid vannak, amelyek egy png-n helyezkednek el. Mint pl. Gólya cuki kis ikonjai, amik a 2023-as naptársablonban vannak.

Ha megvan az összes réteg, mindegyiket jelöld ki, jobb klikk, Export as…

Itt is jelöld ki mindet, látni, hogy az üres pixelek le is vágódnak. Png-be mentsd, hogy a háttér átlátszó maradjon, és export a megadott mappába.

Ha eszedbe jut még olyan feladat, amit ezzel könnyebb megoldani, jelezd, és beteszem a cikkbe:)