Layer style-lal, vagyis réteg stílussal sok mindent meg lehet oldani, és ami nagyon jó, hogy ezeket elmenthetjük, és utána a Styles palettából bármikor egy kattintással alkalmazni tudjuk. Amit most mutatok, pont nem ilyen, mert adott fotóhoz kötött, de igazán egyszerű, így nem gond, hogy mindig végig kell csinálni azt a pár lépést.

A szombati videóscrep-en ezt (is) használtam, így először azon mutatom meg. Nem akartam egyszínű keretet, valami érdekesebb volt az elképzelésem.

Photoshop Layer styles

Az egyes sablon elemek keretezésénél alkalmaztam.  Itt egy leegyszerűsített változat. Alul háttér, rajta a sablonok.

Photoshop Layer styles

A háttérből pattern-t készítünk. Ehhez kapcsoljuk ki a maszkokat, majd az Edit > Define pattern. Persze, ha mindezt még a maszkok készítése előtt tesszük meg, most nem kellene ki- meg bekapcsolni.

Photoshop Layer style

Most bármelyik maszk rétegre duplán katt, hogy előjöjjön a Layer Style ablak. Először is árnyékot adtam hozzá, hogy aztán lássam is a keretet. Utána a Stroke jön. Position inkább Inside, de ki lehet próbálni a másik kettőt is persze. Fill Type Pattern, és ott keressük meg azt, amit épp az előbb mentettünk el. Az lesz a legutolsó a megnyíló ablakban. Ahhoz, hogy ez tényleg olyan legyen, mint ha a háttér folytatódna, vegyük ki a pipát a Link with Layer elől, és katt a Snap to Origin-re.Ha csak azt szeretnénk,  hogy a hátteret használja, de ne pontosan illeszkedve, akkor nem kell semmit tennünk. A videóscrap-es képnél csak a háttér volt a cél, itt most azt mutatom, hogy milyen, ha a fenti lépéseket alkalmazzuk. A háttér folytatása jelenik meg a keretben is.

Akár tehetünk hozzá még Inner Shadow-t, vagy mást, de a lényeg már megvan.  Leokézzuk, és már kész is.

Photoshop Layer style

A rétegpalettán jobbklikk az effectre, Copy Layer Style, majd egyszerre kijelöljük az összes többi maszk réteget, jobbklikk, és Paste Layer Style.

Photoshop Layer style

Ebben az a jó, hogy ha most az összes maszkot átpakolgatjuk, akkor is a háttér fog folytatódni a keretben.

Photoshop Layer style

Még egy érdekes felhasználása ugyanennek a technikának, bár itt a patternt nem a szegélyben használjuk.

Fotó, rétegmásolat, és Filter > Filter Gallery, ott Distort > Glass. Valami féligáteresztő üveghatást állítsunk be. A Texture ablakban nézzük meg, hogy melyik tetszik, és az értékeket is válasszuk meg tetszés szerint.

Photoshop Layer style

Ezt a réteget elmentjük Pattern-nek. Valami szöveget írunk a képre, majd a Layer Style ablakban állítunk árnyékot, domborítást, de a legfontosabb a Pattern Overlay. Itt kiválasztjuk ezt a képet, itt is kivesszük a pipát a Link with Layer elől, és katt a Snap to Origin-re.

Photoshop Layer Style

Itt is érvényes, hogy bárhova mozgatjuk a szöveget, olyan mintha egy üvegen keresztül néznék a fotót.

Photoshop Layer Style