A digitális képszerkesztés világa az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. Régebben a kompozit képek elkészítése során számos akadályba ütköztünk. Egy megfelelő háttér kiválasztása nem csak a fények és színek miatt volt kritikus, hanem a látószögnek is harmonizálnia kellett a kivágott képpel. Ráadásul, a kivágott elemhez árnyékot is kellett hozzáadni, hogy a végeredmény természetesnek tűnjön. Ezek az aprólékos részletek órákig tarthattak és jelentős szakértelmet igényeltek.

Bár sokan még idegenkednek az AI technológiától, elkerülhetetlen, hogy ez a fejlődés az élet minden területére begyűrűzzön. Ez igaz a képszerkesztés világára is. Ahhoz, hogy ne maradjunk le a legújabb trendekről és lehetőségekről, fontos, hogy megismerkedjünk ezekkel az új technológiákkal.

A fotózás és fotókönyv készítés során nem arról van szó, hogy átírjuk a valóságot vagy a saját történeteinket. Inkább arról, hogy az AI eszközök segítségével új dimenziókat nyithatunk meg a vizuális kifejezésmódban. Például, az AI tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy eltávolítsuk a képekről a vadidegen embereket, vagy hogy különleges borítókat és faliképeket készítsünk. Ezek az új technológiák lehetővé teszik, hogy kreatívabbak legyünk, miközben megőrizzük a képek eredeti történetét és hitelességét.

A képszerkesztés terén az AI technológia nem csak arra ad lehetőséget, hogy hűek maradjunk a valósághoz, hanem arra is, hogy bármilyen elképzelésünket megvalósíthassuk. Az Adobe Photoshop és az AI technológia együttműködése olyan kreatív szabadságot és támogatást nyújt, amely korábban elképzelhetetlen volt. Ez a folyamatosan fejlődő technológia lehetővé teszi, hogy minden frissítéssel újabb és újabb eszközöket használhassunk, így egyre jobbá és hatékonyabbá téve a munkánkat.

Ebben a cikkben kifejezetten a kompozit képek elkészítésén van a fókusz, a hangsúly nem azon van, hogy miért van szükség a környezet megváltoztatására, hanem azon, hogy az AI milyen módszerekkel és hatékonysággal képes kezelni ezt a feladatot.

Az alap általában az, hogy ki kell jelölni a fő témát, de itt például még erre sem volt szükség, mert maradt a sípálya. Kijelölés után Select → Inverse (Shift+Ctrl+I), hogy megforduljon a kijelölés, és minden ki legyen jelölve, csak a téma nem.

A Generative Fill mezőbe beírod (akár magyarul), hogy mit szeretnél, és három variáció közül választhatsz. Az kijelölt rész változatlan maradt, a környezet minden szempontból igazodik hozzá. Nem kell a fényekkel, színekkel, árnyékkal foglalkozni.

Még egy kis hóesést is kértem rá. Mivel a generált rétegnek mindig van háttere, előbb fekete-fehérre változtattam a képet, a Levels-szel nagyobb kontrasztot adtam, majd a Screen blendinget választottam hozzá. Egy maszkkal még lehet variálni, hogy a hóesés hol látszódjon.

Ezen a képen már a Select Subject-tel választottam ki a képet. A kijelölést érdemes pár pixellel beljebb vinni a Select → Modify → Contract-tal, hogy az eredeti környezet beszűrődését csökkentsük.

Szintén a kijelölés megfordítása következik, majd megadod, mit szeretnél. Pár másodperc, és el is készül.

Ez a fotó nem túl egyszerű, túl közel van a csúszda fala.

Az AI jól megoldotta, egy nem tetszett, a haja, mivel azt a kijelöléssel nem lehetett megfelelően elválasztani a környezettől. Ezért azt külön kijelöltem.

Ehhez még leírást sem kell adni, az AI anélkül is tudja, mit szeretnél. Ha ez első három variációból egyik sem tetszik, generálhatsz többször, vagy változtathatsz a kijelölésen a jobb eredmény érdekében.

Ezen a képen a problémát az okozza, hogy a haj és vízcseppek mögül nem nagyon lehet eltüntetni a hátteret, így azzal együtt jelöltem ki.

Valami tengert szerettem volna környezetnek, az AI így oldott meg. Nem tökéletes, de kreatív:)

Régi műtermi fotókhoz is „kérhetsz” korabeli hátteret.

Azért az tény, hogy a Photoshop Generative Fill nem tud annyira részletes és vizuálisan gazdag képeket generálni, mint a MidJourney vagy a DALL-E. A Photoshop Generative Fill általában egyszerűbb háttér- és textúragenerálási feladatokra van optimalizálva, de nyilván folyamatosan változik, és egyre jobb teljesítményt nyújt majd.

Próbáld ki te is a Photoshop és az AI kombinációját, és tapasztald meg, hogy milyen könnyedén válhatnak valósággá kreatív elképzeléseid.