Múlt héten a vadonatúj Photoshop-ot mutattam be, amivel egyidőben kijött a Photoshop iPad applikációja is. Ma ez lesz a téma. Ha az Apple Store értékelésével kezdem, talán már sejthető, hogy ez nem annyira tökéletes, mint ami elvárható lenne.

Az Affinity Photo mobil alkalmazása összehasonlíthatatlanul jobb, és ezt nem biztos, hogy érdemes volt megkockáztatnia az Adobe-nak.

Scott Belsky, az Adobe Creative Cloud divíziójának vezérigazgatója megerősítette, hogy az alkalmazás most csak néhány fontos funkcióval jelent meg, és majd a későbbi frissítéseket egészítik ki további eszközökkel.

Hiányoznak a a megszokott Photoshop eszközök és szolgáltatások, pl. RAW importálás, korlátozott képszűrők, speciális maszkolási lehetőségek, korrekciós rétegek, ecsetkönyvtárak, billentyűparancsok és még egy csomó dolog.

A sok „nincs” után nézzük meg, mi az, ami van.:)

Itt kezdődik:

Nyithatunk új dokumentumot, illetve megnyithatunk egyet az iPadról vagy a felhőalapú tárhelyről is. A Libraries-be mentett elemek itt is elérhetőek. Gond már itt is van, mert például egy psd sablont csak összemosva hívhatunk be, ami ugye nem ér semmit. Ugyanígy nem tudja kezelni a raw fájlokat sem.

A munkafelület. Könnyen átlátható (mivel elég kevés funkcióval rendelkezik):

Nézzük, mivel is dolgozhatunk.

Szokásos mozgató eszköz.

Transform, szintén minimális.

Kijelölő eszközök. Lasszó, négyzetes és kör, valamint a gyors kijelölő, ami például kivágáshoz lenne jó, csak éppen a „Refine” hiányzik, vagyis nem lehet rajta finomítani.

Ecsetek. Nem túl sok, némi beállítási lehetőséggel.

Radír.

Kitöltő és gradient.

Retus eszközök. Mindösszesen Healing brush és Clone stamp.

Vágó eszköz.

Szöveg eszköz.

Innen hívhatunk be fotót vagy elemet.

Színválasztó.

Jobb oldal. Rétegek, csak betekintő.

Rétegek részletesen.

Nagyon korlátozott korrekciós rétegek.

Effektek és smart filterek. 🙂 Majd valamikor.

Blending. Ez legalább megvan.

Ezeket adhatjuk hozzá.

Clipping mask.

Filterből ennyi van. :O

A három pontra megnyíló ablakban az alábbi funkciók találhatók.

A képeken itt-ott látható egy kis kör alakzat. Ezzel sok dolgot tudunk megoldani. Valami, ami tényleg hasznos.

Vannak billentyűparancsok is azoknak, akik az iPad-hoz billentyűzetet használnak. A fájlok automatikusan az Adobe felhős tárhelyére kerülnek, így azonnal elérhető, így folytathatjuk asztali gépen (erősen ajánlott).

Ez az Adobe oldalán van fent, és egész biztos nem az iPad-dal vágták körbe.

Többszöri nekirugaszkodásra ez volt a legjobb eredmény. Látni, hogy a tincsek mögötti hátteret nem lehet eltüntetni, sem a finom hajszálakat megtartani.

Ugyanez az Affinity Photo iPad alkalmazásban pillanatok alatt:

A Photoshop iPad alkalmazása ingyenes azok számára, akik Creative Cloud előfizetéssel rendelkeznek. Tény, hogy az Affinity-ért fizetni kell, nagyjából 7.000 Ft-ot, viszont minden frissítés ingyenes a későbbiekben. Cserébe sokkal jobban működik. Remélhetőleg az Adobe is meghallja a rengeteg elégedetlen felhasználót, és a következő frissítés már használható lesz.