A Photoshop Discover panelje, mely a program 2021-es verziójában jelent meg, vadonatúj tanulási élményt kínál. A programon belül hozzáférhetsz az oktatási tartalmak kibővített könyvtárához, az új, lépésről lépésre történő oktatóprogramokhoz és a továbbfejlesztett keresési funkciókhoz. A mesterséges intelligencia kontextusfüggő ajánlásokat tesz, beleértve a tippeket és oktatóanyagokat is. Vannak új, egykattintásos gyorsműveletek, amelyekkel azonnal elvégezhetsz bizonyos feladatokat, vagy lépésről lépésre megtanítanak arra, hogyan végezd el magad a feladatot.

Elérhető a legegyszerűbben a Ctrl+F billentyűkombinációval, vagy jobbra fent a nagyítóra kattintva, illetve a Help menüből is, ahol rögtön az oktató anyagokat mutatja, de a vissza gombbal a nyitó részre léphetünk.

discover

Nézzük előbb a Quick actions részt, ahol számos különböző műveletet láthatunk, amelyeket egyetlen kattintással elvégezhetünk.

quick actions

Például eltüntethetjük a hátteret, és ha szükséges, a Select and Mask-ra kattintva korrigálhatunk a maszkon. Ezt persze más módon is megtehetjük, de ide is bekerült.

remover

A Black&White background izgalmasabb, mert felismeri, hogy mi a háttér, és csak azt színteleníti.

b&w

Ebben az esetben is megpróbálta megtalálni az éles részt, és az maradt színes. Persze a maszkon tudunk javítani, ha nem tetszik az eredmény.

maszk

Grafikus képet is készíthetünk. Ez egyébként a Neural filterekben is benne van, de innen is elérhető.

neural
hands-on

A Discover Hands-on tutorials része még érdekesebb, ugyanis lépésről-lépésre végigvezet egy-egy fotószerkesztési folyamaton. Ez egy szuper módszer, főleg annak, aki kevésbé ismeri a programot. Ehhez be kell jelentkezni az Adobe fiókba, hogy a felhőszolgáltatásokat elérjük. Több csoportban sok-sok lecke áll rendelkezésre. Megnyitva valamelyik csoportot, látható, hogy kezdőknek vagy haladóknak szánják-e, illetve az időtartam is, hogy kb. mennyit időt vesz igénybe kipróbálni. A szöveg angol, így valamennyi nyelvtudásra szükség van.

Ha valamelyiket kipróbálnád, csak katt a Start Tutorial gombra.

start tutorial

Mivel ez egy oktató program, azzal a fájllal dolgozol, ami a leírásban szerepel, így a kezdéskor ez rögtön be is töltődik a Photoshop-ba. Jelen esetben arra kér, hogy jelöld ki a Skateboarder réteget.

skateboarder

Ha megtörtént, megjelenik a következő feladat. A kék információs tábla mindig mutatja, hogy hol is kell keresni azt az eszközt, ami az adott lépéshez kell. Itt például egy rétegmásolatot kell készíteni.

rétegmásolat

Egy rövid videón mutatom, hogy alakul a kép.

Természetesen többször is végigmehetsz a folyamaton, hogy begyakorold a lépéseket, megismerd az eszközöket, hogy a saját fotóddal el tudd végezni.

A Tutorials részen is rengeteg leírás és videó van. Tulajdonképpen ez is lépésről-lépésre magyaráz, csak leírással és videóval. Sok esetben le lehet tölteni hozzá a szükséges fájlokat is.

tutorials

Bár a videóból nem sokat lehet látni, azt azért igen, hogy mennyire részletes magyarázatot ad.

Az elérhető anyag folyamatosan bővül, időnként érdemes ránézni, hogy van-e valami újdonság a panelen. Fedezd fel te is! 🙂