Fájlok mentése

A júniusi frissítést egy májusival kell kezdeni. Akkor jött az, hogy a Save as-szel csak az alábbi formátumokba lehetett menteni, például jpg-be és png-be (és sok másba) nem. A támogatott fájlok olyanok, ahol a munka minden rétege megmarad, így az eredeti fájl biztos nem sérül. Ha nem erre van szükség, akkor a Save a Copy-t kell választani, ez egy másolat a munkáról, ahol már az összes formátum megtalálható

A júniusi kiadásban visszatérhetünk a megszokott eszközökhöz, ehhez a Preference-ben kell engedélyezni a régi módszert.

preferences

Továbbfejlesztett Neural Filter

Némi átalakítás történt a szűrők elrendezésében, de nagy újdonság nincs. A várólistás panelen továbbra is ott vannak azok a filterek, amik majd valamikor bekerülnek. A színezést ismét kipróbáltam, ilyen lett. A csúszkákkal még lehetne javítani rajta, de nem úgy tűnik, hogy ilyen volt a valóságban.

neural

A Myheritage még mindig sokkal jobb, ráadásul bekerült egy új funkció is, ami a karcokat javítja.

myheritage

A Depth Blur életlenítéssel is tettem egy újabb próbát, ennek az lenne a szerepe, hogy egy mélységtérképet hoz létre, ami alapján életleníti a témán kívüli részeket. Úgy kell elképzelni, mint ha egy rétegmásolatot eléletlenítenénk, majd egy maszkkal szabályoznánk, hogy hol legyen éles vagy életlen. Ahol fekete, ott teljesen éles, ahol fehér, ott teljesen életlen, a köztes szürke árnyalatok pedig a szürke árnyalatának megfelelően módosulnak. El is tudjuk menteni ezt a mélységtérképet.
Ezen a fotón minden éles.

depth blur

A Depth Blur ilyenre alakította.

életlenítés

Nos, itt is bőven van mit tanulnia a mesterséges intelligenciának, mert ez nagyon nem jó. A telefonfülkéken a szemben lévő felirat még a távolabb lévőkön is éles, miközben a másik oldala már életlen. És ugyanígy a ház életlensége sem azonos az abban a síkban lévő objektum életlenségével. A mélységtérképen is látni, hogy ez nem jó. Ami a fényképezőgéptől azonos távolságban van, annak azonos színűnek kellene lennie. Ha ugyanezt a képet kis mélységélességgel fotóznánk le, nagyon nem így nézne ki.

mélységtérkép

És, hogy valami jó is legyen, a Camera Raw-ba (és a Lightroom-ba is) bekerült egy csomó preset, azzal az ígérettel, hogy ezek folyamatosan bővülni fognak.

presets

Hét csoportba osztva találhatjuk meg, és természetesen a kategóriák beállításait használhatjuk bármilyen fotóhoz, nem csak ahhoz, amivel felcímkézték őket. A preset a beállítások elmentése, így ha bármelyikre kattintasz, a csúszkák elmozdulnak. Tekintheted kiindulási alapnak is, amit aztán tovább lehet finomítani. Ugyanezeket az értékeket manuálisan is meg lehetne adni, de így pillanatok alatt át lehet nézni, hogy melyik milyen, és azon még dolgozhatunk, ha akarunk.

Pillanatok alatt sok verziót át tudunk nézni, szóval mindenképp érdemes kipróbálni.

presets