Photoshop-ban a rétegpalettán két csúszka is van, Opacity és Fill, ez az átlátszóság és kitöltés, ami bizonyos esetekben különbözően viselkedik. Affinity Photo-ban ez másképp van, de mutatom azt is.

Photoshop

Egyik szövegrétegnél az opacity-t vettem le 50%-ra, a másiknál a Fill-t. Látni, hogy semmi különbség nincs közte.

opacity

Affinity Photo

Itt a rétegpalettán csak az Opacity-t lehet állítani, de ahogy látjuk, normál esetben nincs is szükség a Fill-re.

opacity

Photoshop

A Layer Style ablakban árnyékot és szegély adtam hozzá, és itt már látszódik a különbség. Az opacity megváltoztatja mindannak az átlátszóságát, ami azon a rétegen van. A Fill a réteg kitöltésének az átlátszóságát módosítja, de figyelmen kívül hagyja a rétegre alkalmazott hatásokat.

layer style

Affinity Photo

Annyi a különbség, hogy a Fill nem a rétegpalettán található. Megvan benne a logika, hisz normál esetben nincs is rá szükség. Fent, ha a rétegpalettán az Opacity-t csökkentjük, lent, ha a Layer Effects ablakban (lent jobb oldalt) a Fill Opacity-t, vagyis a kitöltés átlátszóságát. Így az effekt megmarad.

layer effects

Ugyanez az Effects panelen:

effects panel

A másik eset, mikor jelentősége van, hogy min változtatsz, az a blending. Kicsit bonyolítja a dolgot, hogy nem mindegyik blendingre érvényes. Itt pl. Egy solid color réteg blendinge Multiply, egyiknél az opacity-t vettem vissza, a másiknál a Fill-t, és semmi különbség nincs közte.

Photoshop

fill

De van 8 blending, aminél nagyon nem mindegy. Ilyen pl. a Hard Mix. ( a többi: Color Burn, Linear Burn, Color Dodge, Linear Dodge, Vivid Light, Linear Light, Difference) Itt Még mind a két érték 100%. Elég rémesen néz ki, biztos nem is választanád.

hard mix

Opacity 40%, nos, ez sem néz ki jól.

opacity

Fill 40%, ugye, hogy egész más? (Jó, sok a hatás, de így jobban látni a különbséget:))

fill

Ugyanez egy textúrával. Difference blending 100%

textúra

Itt 30% az érték egyiken az opacity-nél, másikon a fill-nél. Talán mondanom sem kell, hogy melyik a fill:)

fill

Affinity Photo

Itt kicsit másképp működik. Layer → New Fill Layer-rel egy semleges szürke rétegre van szükség. Majd egy másik Fill Layerre, amit a választott színnel kell kitölteni. A két rétegből egy csoport legyen (kijelölés után Ctrl+G).

A Csoport blendingjét kell állítani, jelen esetben Linear Light-ra. Ha most a színes réteg átlátszóságát csökkented, a hatás pont ugyanaz lesz, mint Photoshop-nál a Fill. Egymás mellett a két program, látni, hogy teljesen egyforma a két kép.

linear light

Ha a Group átlátszóságát, az meg ugyanaz, mint Photoshop-ban az Opacity.

opacity

Nem minden blendingnél és értéknél lesz pont ugyanolyan, és textúránál is kicsit más értéket kellett megadnom, de ennek semmi jelentősége nincs, hisz – rajtam kívül – senki nem fog párhuzamosan két programban dolgozni. A lényeg, hogy Affinity Photo-ban is megvan a Fill és Opacity. Ez a nyolc réteghatásmód nem is tartozik a túl gyakran használtak közé, inkább a rétegeffekteknél alkalmazható különbség az, amire gyakran szükség lehet.