A CEWE-Bingó egyik feladata az antik, hogy erről miért a negatív jutott eszembe, azt nem tudom, mindenesetre úgy gondoltam, mindenképp hasznos egy bejegyzés a témában.

Nem volt azért annyira régen, mikor még filmre fotóztunk, nyilván sokaknak van otthon pár tekercs filmje, amire már nem biztos, hogy emlékszik, és esetleg a papírkép is elveszett időközben. Hogy milyen módon mentjük át digitális fájlokká, az attól is függ, hogy milyen mennyiségről van szó. Ha csak egy-egy felvétel van, akár a mobiltelefon is elegendő. Erről a CEWE blogon volt már egy cikk. Okostelefon és valamilyen világítás, nagyjából ennyi. A világítás lehet például egy tablet, fölé egy megtisztított üveglapra a fotó.

mobil

Vannak kifejezetten szkennelő alkalmazások is, ezek rögtön átfordítják pozitívra, majd korrekciókat is végezhetünk, de ha egyébként is használsz Photoshop-ot vagy más grafikus programot, jobb ott szerkeszteni. Telefon helyett használhatjuk a fényképezőgépünket is. Állványra helyezve egy jó objektívvel, jó eredményt ad. Van kifejezetten gépre szerelhető digitalizáló is.

nikon
Fotó: nikonusa.com

Persze, ha sok felvételt kell digitalizálni, nem ez a legjobb megoldás. Ebben az esetben vagy egy professzionális labor jöhet szóba, vagy a saját szkennerünk. Szkennerből természetesen nem mindegyik alkalmas negatívok beolvasására, és azok között, amelyek tudják kezelni a filmeket, nagy eltérések lehetnek. Nekem egy CanoScan 9000F Mark II típus van, és elég jó munkát végez, eltekintve attól, hogy nagyon lassan lehet vele haladni.

Nézzük az utómunkát Photoshop-ban. Ha minden applikáció nélkül a mobillal fotózod, akkor körbevágás után így látod.

negatív

Image > Adjustments > Ivert, és már át is fordult pozitív képpé.

pozitív

Egy régi, vagy rosszul tárolt negatív tele lehet karccal és apró sérülésekkel, illetve ha nem tisztítjuk le gondosan a digitalizálás előtt, a porszemcsék is meglátszódnak rajta. Először ezt kell javítani. A Filter > Noise > Dust & Scratches a por és karc eltüntetésére lett kitalálva, de vigyázni kell vele, mert nagyon elmoshatja a képet.

dust & scratches

Legjobb egy rétegmásolaton alkalmazni, rá egy fekete maszk, majd azokon a részeken átfesteni, ahol nem zavaró az, hogy részletek vesznek el.

maszk

A nagyobb munkát a Spot Healing Brush-sal kell elvégeznünk, bár igazán jól lehet vele haladni, és az eredmény is kiváló.

healing brush

Ha szükség van korrekcióra, akkor vagy a Camera Raw filterrel,

camera raw

vagy korrekciós rétegekkel tehetjük meg.

korrekciós réteg

A szkennernél érdemes gondosan tanulmányozni a használati útmutató, hogy a lehető legjobb minőségben történjen a digitalizálás. Már a szkennelés során lehetőség van bizonyos korrekciókra, persze Photoshop-ban sokkal tud eszköz áll rendelkezésre. Ez egy színes negatívról készült, a szkenner már átfordította.

színes negatív

Így sem rossz, de ha szükséges, például a Curves korrekciós réteggel jól korrigálható.

curves

A Bingóra végül a fekete-fehér fotó került, az azért „antikabb”. Az alapos retusálás után kicsit rontottam rajta. 😀

antik