A harmonika fotókeret cikkben a gradient-re volt szükségünk, és mivel nagy örömömre többen is kipróbálták, úgy gondoltam, összeszedek még pár variációt, hogy mire is lehet használni. Ha nem egy konkrét feladathoz kell, ahol mindenképp magunknak készítjük el a színátmenetet, akkor rengeteg ingyenesen letölthető változatot találhatunk.  Mutatok egyet, de ezer van. Betöltése a szokásos, a paletta lenyíló ablakában a load gradients, majd megkeressük, hová is töltöttük. (remélhetőleg a helyére, ami a Photoshop mappa/Presets/Gradients-et jelenti).

A sima fekete-fehér átmenettel is jókat lehet kísérletezgetni.

Nyissunk egy új dokumentumot. Gradient fekete-fehér, de a szürke-fehér is tökéletes.  Típusa legyen linear, és mode-ot állítsuk different-re, az átlátszóságot meg vegyük kicsit vissza.

gradient2
Egyik sarokból átlósan húzzunk egy átmenetet, majd ezt ismételjük meg párszor még, míg valami ilyesmit kapunk.

gradient3
Ha erre most ráhúzunk egy hátteret, a réteghatásmódját meg overlay-re állítjuk, akkor ilyesmi gyűrt eredményt kapunk.

gradient4
A fekete-fehér gradientet lehet használni képek feljavítására is.

gradient5
Az ég kékjét szerettem volna sötétíteni. Ehhez egy üres réteg, rá egy gradient, a réteghatásmód overlay, és már kész is.

gradient6
Mivel az átmenet miatt esetleg olyan is rész is sötétebb lehet, aminek nem kellene, ott egyszerűen leradírozzuk.

A színátmenetes réteggel teljesen meg lehet változtatni egy kép hangulatát:

gradient9
gradient10
Ennél a keretnél két gradientet is alkalmaztam.

gradient7
gradient8
A keret alapjánál van az egyik, ettől lett lent sötétebb, fent meg világosabb. Ehhez hozzátettem még egy szegélyező keretet is, ami szintén színátmenetes. A beállításokat lehet látni a képen, de sokkal érdemesebb próbálkozni.

Ez az átmenetes szegélyezés nagyon jól mutat a feliratoknál is. Egy korábbi kihíváshoz készült betűkészletnél is ezt alkalmaztam.

gradien9
Egyszóval rengeteg kreatív felhasználási lehetőség van a gradient-ben. Ha neked is van jó ötleted, nyiss neki egy fórumot, és mutasd meg!