A februári Bingó egyik kiemelt témája a pacsmagolás. A blogon már nagyon sok ilyen technikát bemutató cikk volt, de azért remélem, hogy lesz olyan is ebben a cikkben, ami eddig még nem. Felvettem videóra, de utána még jönnek részletfotók is. Mind a kettőt érdemes megnézni, ugyanis a videóban csak összecsapottan dolgozom, nem akarom az idő húzni azzal, hogy órákig szöszölök valamin, mert én sem szeretem, ha ilyesmivel untatnak:) A technika a lényeg, a többit már úgyis a saját fotóhoz, háttérhez stb. kell igazítani. Így aztán, mikor kész a videó, mindig nekiállok újra az egésznek. Mit mondjak, most elég nagy a különbség a két változat között, bár sok közös rész is van. Először a videó, aztán írom, mit csináltam utána másképp.

És akkor írom, hogy készült, mikor már nem a videóra figyeltem:)

Ez az alapkép, amit a Pixabay oldalról töltöttem le.

  • Azzal indítottam, hogy a képet retusáltam a PortraitPro plugin segítségével. A lényeg az volt, hogy nagyon sima bőr, nagyon élénk színek, kontúros, éles szem legyen. Ez fotóhoz már nagyon sok lenne, no de itt „festmény” készül:)

  • Utána, mint a videóban, rétegmásolat, invert, Color Dodge blending, majd Filter > Other > Minimum, Black & White korrekciós réteg, Levels korrekciós réteg, Group, maszk, majd pacsmagolás (ezt nézd meg a videóban) Itt annyit változtattam, hogy egy üres rétegen fehér ecsettel még lefedtem azokat a vonalakat, amiket nem akartam látni. 

  • Majd a csoportba rendezés után, a csoport blendingjét megbáltoztattam Multiply-ra, így a háttérpapír textúrája jobban érvényesült.

  • Nyitottam egy újabb réteget, amit az Edit > Fill > 50% Gray-jel töltöttem ki, blending Overlay. Ezzel a technikával (volt már szó róla) lehet sötétíteni és világosítani aszerint, hogy fehér vagy fekete ecsetet használunk-e. Az átlátszóságból lehet, hogy a 10 % is elég, de ez mindig változik. Szemnél, szájnál sötétítettem egy-két vonalat.

  • Most már jön a színes fotó, amiből két réteg is lesz. Az elsőnek a blendingje Overlay, már ez is nagyon szép hatást adott, de mindenhol nem volt szükség rá, ezért egy fekete maszk került rá, és csak ott és annyira festettem vissza, ahogy tetszett.

  • A második réteg blendingje Hard Light, ez jóval erőteljesebb, így abból kevesebbet használtam fel. Mindenféle ecsetet használtam, olyat is, amin szöveg van (Oscraps, NBK), az látszik a bal oldalon.


Itt egy közeli nézet, amin jobban látszanak a részletek:

Erre a variációra nekem már nem kívánkozott semmi különös díszítés, így csak egy keretet és egy firkát tettem rá. A végeredmény sokkal jobban tetszik, mint ami a videóban van, de ahogy írtam, ott nem nagyon tudok belemélyedni a részletekbe.