Rengeteg festési technikáról volt már szó, ez a mostani talán nem is igazán számít festésnek, inkább színezésnek, vaaagy nem is tudom, minek, mert sok mindenre használhatjuk

A rétegmaszkok kombinálása bejegyzésben volt már szó a fényesség maszkról. Ott a színcsatornákat használtuk, hogy a különböző területeket módosítsuk, most a színezéshez használom, bár egy kicsit továbbfejlesztve. Tulajdonképpen bármilyen maszkot használhatunk, akár magunknak is készíthetünk a különböző területekről, de én valami izgalmasabbra vágytam:)

Erről az oldalról le lehet tölteni egy action csomagot, amiben van Luminosity masks action is, ráadásul még jó pár más is. Ráküldtem

 az actiont erre a képre, és 18  különböző csatornát hozott létre, a sötét, világos, és középtónusok szerint.action
Mivel itt nem is látni mindet, készítettem róla egy összefoglaló képet. (kinagyítva nagyobb lesz)

Contact Sheet

Eredetileg az action ahhoz nyújt segítséget, hogy hdr felvételeknél a több expozíciót könnyen maszkoljuk egymásra. Itt van két felvétel, egy a belső, egy a külső fényekre.

két expozíció

Egy ilyen maszkkal, és némi módosítással egész könnyen össze lehet hozni a kettőt.

maszk

De mi most ezt egész másra fogjuk használni. Először egész egyszerűen színezésre, és a különböző tónusokat a maszkok szerint színezzük más színre. Ehhez az első lépésként körbevágtam a fotót (nem fontos, csak ha úgy akarjuk használni), színtelenítettem, majd kontrasztosabbá tettem, hogy a maszk is kontrasztos legyen.

fekete-fehér

Utána jön egy Solid Coor korrekciós réteg. Válasszunk egy színt.

Solid Color

Ez rögtön rak rá egy maszkot is. Na most kell valamelyik maszkot kiválasztani. Ahhoz, hogy a Channels-eknél kiválasztott maszk rákerüljön a szín maszkjára, a szín maszk legyen aktív, majd Image → Apply Image. Rövid videóban mutatom, hogyan változik a színezett terület a maszkok váltogatásával. Könnyen lépegethetünk az egér középső kerekével, vagy a billentyűzeten a nyíllal.

A végén vágómaszkkal a fotóhoz, hogy a háttér ne legyen színes. (ennél a maszknál, van, amelyiknél eleve nem lesz az, mert ott fekete a maszk)

Maszk

Innentől már nincs sok tanács, színek sorban más-más maszkkal, akár blendingelve is. Ahol valami nem tetszik a maszkkal, természetesen simán bele tudunk nyúlni. Feketével, ahol nem akarjuk, hogy átmenjen, és fehérrel, ahol igen.

Silid Color

Fölé tehetjük blendingelve kedvenc grafikus trükkünkkel a fotót, és azt is blendingeljük.

Grafikus fotó

Én még rátettem egy 50% szürkével kitöltött réteget, ami Overlay blendinget kapott. Szorgalmas olvasók tudják, hogy így fekete ecsettel sötétíteni, fehérrel meg világosítani tudunk. A végén az egész egy scrap oldalra került.

Scrap

Ez csak egy egyszerű megoldás. De ugyanígy nem csak a Solid Color adjustment layer-t használhatjuk, hanem bármilyen textúrát, szöveget, hátteret, másik fotót, és a felsorolásnak csak a képzelet szab határt:) Ennél pl. scrap háttereket használtam, és a végén még egy textúrát.

textúra

A lányok is kipróbálták , íme az oldalaik:

nessita:

debbrecen_anno_ejjel

vizember

beszteri:

EBaranyi_cewe_luminositymask copy

ritacica

P1040842_cewe_rita_web

Krysty

krysty
És a tiéd milyen lett? 🙂