A bélyegkeretes cikk videójában ígértem, hogy a bemutatott technikát egy kicsit bővebben ismertetem. Az Advenced Blending már eddig sem volt teljesen ismeretlen (már a fanatikus olvasóknak:)),  hiszen egy korábbi cikkben is ezt használtam, igaz, egy másik funkcióját.

A Knockout-tal meg tudjuk határozni, hogy mely réteg tűnjön el, hogy más réteget láthatóvá tegyen, és ez az effect meddig terjedjen. Na, most ha nem tudnám, miről van szó, én sem érteném ezt a mondatot, szóval nekiállok elmagyarázni.  Pár mondat után áttérek videóra, mert a képi anyagon látványosabb.

Mit látunk ezen a képen? (ránagyítva talán jobban) Elsősorban pár szép dolgot, ami a legújabb szerzeményem, és Roben-Maria készítette. Ezen kívül a réteg palettát kell megnézni. Legalul van egy mintás háttér réteg, azon egy zöld papír, majd egy cetli, és végül a szöveg. És bár itt nem kivehető – de majd a videóban!- de a betű mintája a legalsó papír, ami jóval lejjebb van. Hogy lehet ez? Nagyon egyszerűen.

Dupla klikk a szövegrétegre, a megjelenő Layer Style ablakban a Fill Opacity-t lehúzzuk nullára, a Knockout-ot (Kiejtés) vagy Shallow-ra (Sekély), vagy Deep-re (Mély) állítjuk, ebben az esetben teljesen mindegy.

Most nézzük meg mi a különbség a kettő között. Ahhoz, hogy a Shallow és a Deep közötti különbséget ki tudjuk használni, a két felső réteget egy csoportba kell rendezni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy mind a kettőt kijelöljük, és a paletta alján lévő mappa kinézetű ikonra húzzuk.Ekkor ez a két elem egy csoportot képez. Persze lehetne itt akárhány réteg is. A csoportnak ilyenkor alapértelmezetten van egy keverési módja, ez a Pass Through (Áthúzás), ami azt jelenti, hogy a csoportot egy képként kezelve  keveri a csoporton kívüli elemekkel. Ha ez normálra állítjuk, akkor a csoporton belüli keverési módok csak a csoporton belül hatnak. De nekünk most a Pass Through-ra van szükségünk.

Állítsuk a Knockout-ot Shallow-ra, ekkor a csoport alatti első réteg fog megjelenni a szövegünkön.

Ha pedig Deep-ra állítjuk, akkor a legalsó háttérréteg látszik.

Fontos, hogy ez tényleg háttér legyen! Ha nem az, akkor a szöveg átlátszó lesz, mert a hatás így az utolsó rétegen is átmegy a „semmibe”. Ha a legalsó rétegünk réteg lenne, akkor a Layer>New>Background from Layer-rel változtassuk meg. (Réteg>Új>Háttér a rétegből)

Azt hiszem, az alapok most már érthetőek, megmutatom a gyakorlatban is, újabb tippekkel.

Még egy újdonságról szeretnék beszámolni. Készítettünk egy Youtube csatornát. Majd lassan felkerülnek a korábbi videók is. Érdemes feliratkozni (lécci, lécci) , mert lesznek ott olyan  gyors tippek is, amikről egész cikket nem érdemes írni, de nagyon hasznosak lehetnek egész kezdőknek és haladóknak is. A Cewe fotókönyv szerkesztő használatáról is lesz részletes sorozat, meg még ki tudja mi, egyelőre csak alakul.

A knockout-hoz jó szórakozást, ha kérdés van, ott a fórum, ha valami szuper készült, mutasd meg a galériában!