A két ünnep között valószínűleg senki sem veti bele magát a fotószerkesztés ismeretlen részeinek tanulmányozásába, így a heti cikk is csak némi inspiráció lesz, hátha kedvetek és időtök is lesz valamit alkotni. Az inspiráció nem az én oldalam lesz, hanem Daniel Castonguay street photographer képei. A sima utcai fotózást megunva, kreatív utómunkával alakítja felvételeit, melyek így egyedülálló módon adnak vissza hangulatokat, s ezek a manipulált fotók tükrözik vissza azokat az érzéseket, amiket készítésükkor érzett, és érezhetünk mi is, ahogy ránézünk.

Engem lenyűgöz, és persze hiába ismerek mindenféle technikát, ezt azért nem sikerült leutánozni. 🙂 De megpróbálni mindenképp érdemes, mert nagyon kikapcsoló alkotó munka a próbálkozás is.

Egy amszterdami fotót választottam, és itt jön rögtön egy javaslat. Ezek a fotók amellett, hogy nagyon régiek, 800 px-esek, mert egy winchester-halál következtében az eredeti felvételek elvesztek, ezeket meg valahova feltöltöttem, és onnan szedtem le. Az AI Image Enlarger oldalán online módon lehet fotókat felnagyítani jobb minőségben, mint ahogy azt a Photoshop meg tudja oldani. Ingyenesen max. 1200 px fotót tudunk négyszeres méretre nagyítani, vagyis ha van egy kisebb képed, simán nagyíthatsz belőle akkorát, ami pl. beteríti egy fotókönyv oldalát.

Alapkép nem túl izgalmas, ebből csak jobbat lehet csinálni:)

Amit valószínűleg használ Daniel Castonguay az a textúra, filterek, korrekciós rétegek. A Topaz Impression-nál kerestem valamilyen pacsmagolós stílust.

Nagyon sötét az egész, így került rá egy Curves korrekciós réteg.

Meg egy Hue/Saturation, ahol levettem a színéből, bár nem teljesen. Mivel ezek mind külön rétegen vannak, utólag könnyű változtatni rajtuk.

Aztán millió textúrát raktam fel és le, próbálgattam a blendingeket is.

És itt hagytam abba:)

Kerestem valami hátteret, mivel én rögtön scrap, illetve fotókönyv oldalban gondolkodtam.

Ugyanez a háttér a tetejére is felkerült, persze blendingelve.

A háttér kivételével az egészből lett egy Smart Object, és erre a Camera Raw filterrel egy szélsötétítés.

Nos, itt rájöttem, hogy nem is tetszik a háttér, így kerestem egy másikat:) Egy picit maszkoltam is a fotót. Sötétebb és színtelen lett egy korrekciós réteggel.

Már csak két elem került rá. Nem vitatom, hogy az égvilágon semmi köze nincs Daniel Castonguay zseniális fotóihoz, de az tény, hogy azok inspiráltak arra, hogy ez az oldal létrejöjjön. Ha kedved van, alkosd meg te is a saját verziódat! További jó pihenést, és csodás új évet!