A képszerkesztő programokkal rengeteg mindent meg lehet oldani kreativitással és némi hozzáértéssel, de vannak olyan kiegészítő pluginok, amelyek egy bizonyos területet céloznak meg, ezzel vagy/és  kibővítik a lehetőségeket, illetve  lényegesen leegyszerűsítik, hogy gyors és látványos eredményt érhessünk el.  Ebben az új sorozatban ilyeneket szeretnék bemutatni. Elsőre  az onOne cég PhotoFrame 4.5 Pro kiegészítőjét mutatnám be, mert ez maga a scrapbookos álom:)  Tény és való, hogy nem olcsó mulatság, de vannak alternatívák. Létezik lightosabb verzióban Elements-hez is, (és ugye arról már a digitalizáló táblánál szó volt, hogy az Elements tartozéka a Wacom Bamboo Fun tabletnek)  van diákváltozat, és természetesen van egy hónapos demo, amit most én is kipróbálok, és rögtön mesélem is a tapasztalatokat.

Az első szimpatikus, hogy rengeteg oktató videó található az oldalon, bár angol nyelvű, de a képi anyag sokat segít a használatban azoknak is, akik nem értenek angolul.

Letöltés és telepítés után magától elhelyezkedik a Filterek között, és már mehet is a móka.

Elképesztő mennyiségű keret, háttér és díszítő elem áll rendelkezésre.  Használhatunk textúrákat a már PS-ből ismert réteghatásmódokkal. Teljes scrap oldal megszerkeszthető itt. A kereteket, beállításokat el tudjuk menteni, és más képekre alkalmazni. A keretet külön rétegen helyezkednek el, így könnyen lehet ezeket a rétegeket továbbszerkeszteni.  Rengeteg preset (előre beállított ) található benne, és a sajátunkat is meg tudjuk osztani másokkal.

Én is csak most ismerkedek vele, de nagyon csúcs!  Erre a képre:

frame1

először egy textúrát tettem, overlay réteghatással:

frame2

majd egy keretet választottam:

frame3

Lehet, látni, hogy rögtön egy maszkolható rétegen jelenik meg, így simán módosítható.

Ebből:

frame4

ez:

frame5

gyakorlatilag egy kattintás. Az időt az veszi el, hogy annyi lehetőség van, hogy képtelenség abbahagyni.

Ez sem tartott tovább:

frame6

frame7

És ez hogy tetszik?

frame8

frame9

Na, még egy utolsó:

frame10

frame11

Ezeknél a képeknél nem is változtattam meg az alapbelállításokat, de mindegyiknél van lehetőség a módosításra. Megváltoztathatjuk a színt, az átlátszóságot, a fény-árnyék hatásokat.  A bőség zavara biztosan komoly tényezőként hat a használatában, ha épp ezért, vagy ennek ellenére semmi ötletünk nincs, használhatjuk a véletlenszerű keretgenerálást is egészen addig, míg egy AHAAA élménnyel fel nem ismerjük az igazit.

Próbáld ki feltétlen. Ha kérdés van, nyiss fórumot, vagy mutasd meg a galériában, mit készítettél vele. Jó szórakozást hozzá:)

frame12